JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere lures til å søke asyl

Stadig flere lures av menneskesmuglere til å søke asyl i Norge, hevder Dag Terje Andersen.

Arbeids- og inkluderingsministeren tok opp temaet på en konferanse arrangert av Utlendingsdirektoratet (UDI) i Oslo torsdag

Andersen påpekte i sitt foredrag på at menneskesmuglerne blir stadig mer kyniske og brutale, og mange av dem som søker asyl har ikke grunnlag for å få innvilget sine søknader. Menneskesmuglerne står for en virksomhet som er i strid med den humanitære politikken som Norge praktiserer, sa statsråden.

Sjefen for Politiets utlendingsenhet, Ingrid Wirum, sa i sitt foredrag at det står profesjonelle smuglere bak de fleste som søker asyl i Norge.

Sikker retur

Mellom 96 og 97 prosent av de vel 14.000 personene som i fjor søkte asyl i Norge, meldte seg for norsk politi uten identifikasjonspapirer. Og problemene med å identifisere asylsøkerne som kommer til Norge, var også temaet for UDI-konferansen.

Både Andersen og UDI-sjef Ida Børresen slo fast at det er forskjellige grunner til at asylsøkere ikke har identifikasjonspapirer. Det kan være menneskesmuglere som krever at asylsøkere kaster sine identifikasjonspapirer, eller det kan være asylsøkere som ønsker å gjøre det vanskelig å sende dem tilbake til hjemlandet hvis de får avslag, påpekte Andersen. For at norske myndigheter skal kunne returnere asylsøkere, er det nemlig et krav at identiteten til dem som sendes tilbake, skal være helt sikker.

Identitet og tester

Børresen sa at det for mange asylsøkere er forbundet med stor fare å ha på seg identifikasjonspapirer når de flykter. Noen land, som Somalia, har heller ikke systemer for identitetsregistrering, og da kan man ikke få identitetspapirer, som pass for eksempel. Andre igjen skjuler sin identitet fordi de vet at de ikke får opphold, påpekte hun.

– I UDI skiller vi mellom dem som samarbeider med oss for å få fastslått sin identitet, og de som ikke gjør det, Børresen. På spørsmål fra NTB om hvor stor andel som samarbeider, svarer Børresen at det har UDI ikke statistikk for.

Å fastslå identitet uten sikker dokumentasjon er svært arbeidskrevende. I Norge brukes tester av flere slag og undersøkelser i opprinnelseslandene for å få bekreftet asylsøkeres identitet.

Sannsynliggjøring

Det er ikke noe krav at asylsøkere legger fram dokumenter for å få opphold i Norge. Men dersom identiteten kan sannsynliggjøres med mer enn 50 prosent, eller med såkalt alminnelig sannsynlighetsovervekt, gir det grunnlag for opphold.

– Man kan få opphold uten at ens identitet er sannsynliggjort hvis man har et beskyttelsesbehov, men man får da ikke statsborgerskap, sier assisterende UDI-direktør Frode Forfang. På spørsmål fra NTB svarer Forfang at UDI har ikke oversikt over hvor mange av asylsøkere med oppholdstillatelse som har sikker identitet.

Terror og identitet

I sitt foredrag sa Dag Terje Andersen at falsk og skjult identitet for eksempel kan brukes til å skjule kriminell virksomhet og til å unndra seg straff i hjemlandet. Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jørn Holme, sa at det er mange personer i Norge uten klarlagt identitet. I alle terrorsaker har falsk identitet stor betydning for dem som står bak terroren, påpekte han.

– Vi har i dag personer i Norge som støtter terror i utlandet og som har falsk identitet. Jeg er ikke optimist i forhold til hvordan framtiden blir, sa Holme på konferansen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse