JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Danske slakterier under kniven

Danish Crown, et av verdens største slakterikonserner, driver sosial dumping og nedlegger danske arbeidsplasser i stor stil.

Danish Crown har nedlagt 10 fabrikker i Danmark og sagt opp 2700 ansatte i løpet av det siste året. Det neste halvannet år skal den helt store sparekniven kutte 1,6 milliarder i utgifter. Det vil bety flere nedleggelser og trolig lønnedgang for en stor del av de nåværende ca. 22.000 ansatte, melder ledelsen.

Lønnsnedgang -Vi anerkjenner at Danish Crown er nødlidende, og vi er fullt innstilte på at det skal finnes besparelser ved hjelp av automatisering og effektivisering. Men en lønnsnedgang er ikke på dagsordenen. Jeg foretrekker 8.000 slakteriarbeidere som får uendret lønn frem for 10.000 som går 20 prosent ned i lønn, uttaler Jens Peter Bostrup, nestleder i NNF, Nærings- og Nydelsesmiddelarbejderforbundet.

Bondeeid Eierne av andelsselskapet Danish Crown er de samme danske bøndene som leverer slaktedyrene. De eksporterer samtidig et voksende antall levende griser til Tyskland, der kiloprisen er bedre. I fjor var antallet over seks millioner. I Tyskland utføres arbeidet på slakteriene i høy grad av såkalte kolonnearbeidere, østeuropeere som fraktes inn i busslaster og lønnes med ned til 40 kroner timen for opp til 13 timers arbeidsdager, seks dager i uka. Dette gir de tyske slakteriene en konkurransefordel i milliardklassen.

Les reportasjen i NNFs fagblad fra 2007 om kolonnearbeiderne her

Eksporten av levende smågriser fra Danmark til Tyskland er samtidig nærmest eksplodert siden 2005. Alene i mars ble det sendt 624.000 levende smågriser over grensen - eller gjennomsnittlig 28.000 pr. hverdag. Det er tyske bønder som kjøper grisene til oppfeting, og slik er danske grisebønder på to måter blitt blant Danmarks store skurker i dramaet om sosial dumping.

Eteblerer i Tyskland Eierkretsen bak Danish Crown satser nå på å etablere et slakteri i Tyskland, i tillegg til de fire som er etablert i forveien. Det var en av konklusjonene på et representantskapsmøte tirsdag, der de dramatiske, nye spareplanene ble lansert.

Sosialdemokratene foreslo i mars å innføre en såkalt svinepant, der bonden betaler 100 kroner i pant for hver gris som blir født. Panten får han tilbake når grisen slaktes på et dansk slakteri, mens den går tapt når grisen sendes ut av landet.

Forslaget ble avvist av den borgerlige regjeringen, der det dominerende partiet, Venstre, er storbøndenes viktigste allierte i Folketinget.

Foreslår miljøavgift Nå legger venstrefløyspartiet Enhedslisten fram et forslag i Folketinget om å legge en miljøavgift på transport av griser i over fire timer.

- Det vil kunne medvirke til å stoppe den sosiale dumpingen som koster arbeidsplasser i Danmark, gir dårlig dyrevelferd og øker forurensningen og klimapåvirkningene. Hele denne saken bekrefter at det er ekstremt hardt bruk for en sosial protokoll som kan sette en stopper for den sosiale dumpingen, som er en følge av at EU dyrker markedskreftenes dominans, sier partiets fødevareordfører Per Clausen.

Underbetalte utlendinger - Danmark hadde hatt 3000 flere slakteriarbeidsplasser om svineprodusentene sendte grisene til slakting i Danmark. Ut fra den nåværende utviklingen vil eksporten av levende svin til slakting være oppe på 12 millioner i 2015. Dermed vil annenhver dansk gris bli slaktet av underbetalte og grovt utnyttede kolonnearbeidere i utlandet. Flere danske slakterier vil sannsynligvis være lukket. Til gjengjeld står Danmark tilbake med hele miljøbelastningen og gyllen - men uten arbeidsplasser. Vi krever at Folketinget tar ansvar, het det i en uttalelse fra NNFs hovedstyre i februar, etter at Danish Crown hadde besluttet nok en nedleggelse.

Gylle er restproduktet av svineproduksjonen - populært sagt en illeluktende blanding av tiss og møkk som spres ut over danske marker der foret til grisene blir dyrket. Gyllespredningen kan gjøre besøk i den danske naturen til en ubehagelig opplevelse i deler av året.

Ifølge Danmarks Statistikks offisielle opptelling hadde Danmark 1. april i år en bestand på knapt 12 millioner svin, derav knapt én million drektige purker, 7,5 millioner under oppfeting og tre millioner slakteklare.

Svinekjøtt har i generasjoner vært blant Danmarks viktigste eksportprodukter. -Flagget følger flesket, lyder en nærmest legendarisk uttalelse fra Danmarks daværende utenriksminister, sosialdemokraten Per Hækkerup opp til folkeavstemningen om EF-medlemskap i 1972.

Annonse
Annonse