JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre-folk håper på Brende

I Høyre diskuteres det allerede hvem som skal overta etter Erna Solberg. Mange håper Børge Brende kan bli partiets redningsmann.

Fredag åpner Høyre sitt landsmøte i Oslo. Bakteppet er alt annet enn hyggelig for partiet: På en meningsmåling NRK presenterte torsdag fikk Høyre katastrofale 11,9 prosent – det dårligste resultatet på tre år. Partileder Erna Solberg får mye av skylda, og internt i partiet er debatten om hvem som bør overta etter henne i full gang, skriver Dagsavisen.

Håper på Brende

Tidligere Høyre-statsråd Børge Brende har vært lansert som en mulig ny leder, men i februar takket han ja til å bli generalsekretær i Røde Kors. Han har også takket nei til gjenvalg på Stortinget for perioden 2009-2013. I Høyre har folk likevel ikke gitt opp håpet om at Brende kan komme tilbake og «redde» partiet.

– Hvis du spør meg om han er velkommen tilbake, er svaret ja. Jeg ville tatt imot ham med begge armer og dratt ham inn, sier Lars Tvete, som leder Høyre i Brendes eget hjemfylke Sør-Trøndelag.

– Er Børge Brende en mulig framtidig leder for Høyre?

– Ja, absolutt. Nå har han valgt en annen karrierevei, og når du er generalsekretær i Røde Kors er det vanskelig å være leder av Høyre samtidig. Men han er veldig velkommen tilbake hvis han selv vil, understreker Tvete.

Delt lederskap

Offisielt ønsker ingen i sentrale posisjoner noen lederdebatt nå. Men flere sentralt plasserte kilder i Høyre sier til Dagsavisen at Erna Solberg bør byttes ut som leder etter valget nesten uavhengig av hvor godt valgresultatet blir. De skisserer en løsning der to ulike personer velges som parlamentarisk leder og partileder. I dag har Solberg begge disse to posisjonene.

Argumenter som trekkes fram for et delt lederskap er:

Det åpner for at personer som ikke sitter på Stortinget kan velges til partileder. Dermed blir rekrutteringsgrunnlaget større, og for eksempel Børge Brende, Oslos byrådsleder Erling Lae eller tidligere utdanningsminister Kristin Clemet kan være aktuelle kandidater. Brende har takket nei til gjenvalg på Stortinget denne perioden, og dersom man skulle holde på prinsippet om at en og samme person skal lede partiet og stortingsgruppa kan han ikke bli lederkandidat før i 2013.

I den nye stortingsgruppa er det flere personer som kan fungere godt som parlamentariske leder, men som ikke nødvendigvis egner seg som partileder. Høyre-nestleder Jan Tore Sanner peker seg ut som en aktuell kandidat. Han karakteriseres som ryddig og godt likt i gruppa, men er ingen velgermagnet og har ikke den brede appellen som må til for å lede partiet. Per-Kristian Foss er en annen mulig kandidat. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse