JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kun ti millioner mer til Arbeidstilsynet

Regjeringen øker bevilgningene til Arbeidstilsynet med ti millioner. – Dette er en helt nødvendig styrking, men det kunne vært mer, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Tilsynet.

Direktoratet for arbeidstilsynet har i år et driftsbudsjett på 335 millioner kroner. Regjeringens forslag for 2008 er å øke dette til 356,8 millioner kroner, altså en økning på 2.9 prosent

Av den totale økningen på 21,8 millioner går 7,8 til lønns- og prisøkning, og 4 millioner til kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift. Dermed er den reelle økningen på 10 millioner kroner, derav 5 millioner som kom i revidert budsjett for 2007. Forstår vi Finboe Svendsen rett er det en snill tolkning av situasjonen å kalle dette en styrking.

Store oppgaver Direktør Finboe Svendsen sier til LO-Aktuelt at Arbeidstilsynet har ansvar for 260 000 virksomheter og at de er 500 ansatte. De har 11 000 tilsyn i året.

– Dermed blir det lang tid mellom hvert tilsyn, sier hun. Ingrid Finboe Svendsen legger imidlertid til at de fikk en viss styrking både i 2005 og 2006.

Fokus på tilsyn

Arbeidstilsynet skal bidra til å hindre sosial dumping, blant annet ved særlig å føre tilsyn i bransjene bygg og anlegg, transport, renhold og hotell- og restaurant. Dette er tidkrevende og medfører bruk av betydelige ressurser. Tilsynet skal stå for en streng reaksjonspraksis for å forhindre at useriøse aktører får fotfeste.

Informasjon

Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) ønsker å legge vekt på en god og målrettet informasjon til arbeidsinnvandrerne. Departementet vil videre styrke forskningen om årsaker til sykefravær, uførhet og utstøting med 20 millioner kroner. I tillegg kommer 10 millioner fra Kunnskapsdepartementet til samme formål. Pengene går til et 10-års program for forskning om sykefravær i regi av Norges forskningsråd, som ble startet i år. Satsingen støttes av partene i arbeidslivet, ifølge AID.

Petroleum

AID vil styrke Petroleumstilsynet med 12 millioner kroner. De ønsker å øke tilsynskapasiteten, ikke minst på grunn av et stadig mer komplekst aktørbilde i næringen. De er også opptatt av at fusjonen mellom Statoil og Hydro ikke skal føre til en svekking av HMS-nivået.

Arbeidsrett

Regjeringen er opptatt av å øke kunnskapen om både individuell og kollektiv arbeidstrett. De foreslår et tilskudd på 3,1 millioner i 2008 for å etablere et faglig utviklingsprosjekt som skal bidra til dette. Prosjektet forankres ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Annonse
Annonse