JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ingen planer om Usbekistan-landing

Espen Barth Eide avviser at det foreligger konkrete planer om samarbeid med Usbekistan for transport av personell til Afghanistan.

Statssekretæren i Forsvarsdepartementet sier til NTB at det ikke er lagt konkrete planer om at norske militære fly skal bruke Termez-banen i Usbekistan.

– Vi og Utenriksdepartementet har jobbet en stund med å se på alternative ruter til den nåværende logistikkruten vår, som går fra Oslo via Tyrkia og til Mazar-e-Sharif. Blant mulighetene som er vurdert er å fly over Usbekistan og Termez, som er ti minutter nord for Afghanistan. Det er den samme ruten Tyskland bruker, sier Barth Eide.

Utelukker ikke

I denne prosessen har begge departementer konkludert med at det mest praktiske er å fly direkte til Mazar-e-Sharif etter mellomlandingen i Tyrkia.

De tyske styrkene har nå bygd ut flyplassen i Mazar slik at det ikke lenger er nødvendig å lande i Kabul for å laste om til en mindre fly. I Mazar-e-Sharif er en god del av de norske styrkene plassert. Mazar ligger også i kjøreavstand til Maimana.

– Det foreligger derfor ingen planer om å fly over Usbekistan her og nå, men det er veldig viktig å presisere at det på ingen måte betyr at vi utelukker at det kan endre seg, sier Barth Eide.

Han peker på at det kan oppstå nye behov og at sikkerhetssituasjonen i Mazar-e-Sharif kan endre seg, også når det gjelder flysikkerhet.

– Da er det nyttig for Forsvarsdepartementet å vite om muligheten til å bruke Termez, sier han.

Kritikk

Norske myndigheter får kritikk fra professor og seniorforsker Daniel Heradstveit ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Heradstveit sa fredag til Klassekampen at Usbekistan kan sammenlignes med Taliban, et totalitært regime som driver statsterrorisme.

Til tross for dette skal norske diplomater ha jobbet for at Norge skal få adgang til Termez-basen. Basen ligger like ved grensen til Afghanistan, og Tyskland har i dag advang til basen.

Usbekistan blir av menneskerettsorganisasjoner regnet som et av de mest undertrykkende regimene i verden, og bruk av tortur, urettmessig fengsling og «forsvinninger» er utbredt. Regimet har fått sterk kritikk av blant andre Human Rights Watch, Amnesty International, EU og FN.

– Få alternativer

Statssekretær Espen Barth Eide forstår innvendingene, men sier det er svært få andre alternativer til flysoner. Iran og Pakistan er utelukket på grunn av sikkerheten, og da må alternativet bli å fly via de sentralasiatiske landene, der Usbekistan er nærmest.

– Vårt utgangspunkt i Forsvarsdepartementet er å finne den optimale flyruten, noe vi selvfølgelig gjør innenfor det som er utenrikspolitisk fornuftig, noe som er Utenriksdepartementets jobb å definere, mener Barth Eide.

Lang tid

Utenriksdepartementet (UD) brukte ifølge Klassekampen flere dager på å gi sin kommentar til saken.

– Norges styrkebidrag er konsentrert i Nord-Afghanistan. Herfra er det kort avstand til Termez-basen. Den kan dermed være hensiktsmessig i forbindelse med flytransport. Vi har ikke tatt noen avgjørelse ennå, sa kommunikasjonsrådgiver Christian Hansson i UD til avisen fredag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse