JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Nok til ett nytt traktordekk

Lederen i Bonde- og småbrukarlaget kaller regjeringen kjip.

– Den varslede lønnsøkningen for bønder holder ikke til mer enn ett nytt traktordekk, sier Ole-Anton Teigen om regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret.

Etter en lang prosess i regjeringen la staten fram sitt tilbud lørdag – fire dager på overtid.

Staten tilbyr bøndene 950 millioner kroner, 1,25 milliarder mindre enn det bøndene krever.

–12,5 prosent opp

I forslaget legges det ifølge regjeringen opp til en inntektsutvikling for bøndene på 12,5 prosent, noe som innebærer omtrent 25.000 kroner per årsverk. Dette tallet er ikke reelt, mener Han slakter regjeringens tilbud og sier den ikke strekker seg langt nok.

– Vi ser at regjeringen også denne gangen er utrolig kjip. I faktiske friske midler er økningen på 8.300 kroner når man fordeler dette på landets 46.000 gårdsbruk. Det holder til ett nytt traktordekk, sier Teigen til NTB.

Han mener tilbudet ikke er egnet til å trekke ungdom tilbake til bygda for å satse på landbruk og mener det er skuffende av den rødgrønne regjeringen i et valgår.

Rente

Statens forhandlingsleder Leif Forsell er uenig i Teigens måte å regne på og sier staten har et annet og bedre tallmateriale til grunn for beregning av støtten.

– I tillegg legges det til grunn at renta har gått kraftig ned og at bøndene derfor får lavere kostnader. I tillegg forventer vi en kraftig prisnedgang på gjødsel som er viktig i jordbruket, sier Forsell til NTB.

Bondeorganisasjonene har krevd en økonomisk ramme på 2,2 milliarder kroner, og Norges Bondelags leder Pål Haugstad kaller situasjonen krevende.

– Vi skal vurdere dette nøye for å se om det er grunnlag for forhandlinger, men avstanden mellom partene er svært stor, sier Haugstad.

Bondelaget skal innen søndag kveld gi beskjed til departementet om tilbudet aksepteres som grunnlag for videre forhandlinger.

Sikrer lav prisøkning

Statens tilbud innebærer en prisøkning til forbrukerne på under 0,5 prosent, ifølge statens forhandlingsleder Leif Forsell. Av summen på 950 millioner kroner er 200 millioner kroner en ekstraordinær investeringspakke for landbruket i 2009.

Fra statens side legges det vekt på at tilbudet har vært vanskelig å beregne på grunn av de vanskelige økonomiske tidene. Samtidig peker Forsell på at norsk landbruk er mindre berørt av finanskrisen enn andre næringer og jordbruket i andre land.

– Statens tilbud balanserer på en god måte viktige hensyn i en krevende økonomisk situasjon, sier Forsell.

I tillegg kommer også effektene fra den varslede investeringspakken, som også kan gi utslag på inntekten. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse