JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offiser og tillitsvalgt

Det er først og fremst en yrkesorganisasjon jeg er medlem av, fastslår Eivind Sunde – fenrik, kadett og tillitsvalgt.

torgny.hasaas@lomedia.no

Eivind Sunde er leder av Norges Offi sersforbund sitt kadettutvalg og går på Sjøkrigsskolen i Bergen. Kadett er betegnelsen på en krigsskoleelev. Og for Sunde er rekrutteringen til skolen viktig. Deretter engasjerer han seg sterkt for kadettenes ve og vel, både mens de er på skolen og i plikttjenesten.

Etter krigsskolen er kadettene pålagt tre års plikttjeneste og det er viktig at forsvarets forvaltning av personellet blir slik at det blir mulig å ha et familieliv, sier Sunde.

Ideologisk og politisk har han et avslappet forhold til fagbevegelsen.

– Jeg er i utgangspunktet medlem av Norges Offisersforbund, og NOF er igjen medlem av LO. Det er først og fremst en yrkesorganisasjon jeg er medlem av, sier han. Til sommeren er tida i Bergen og krigsskolen over, da begynner han ved Telemarksbataljonen i Rena leir. Sunde går på logistikk og ressursstyring, og hans grønne hæruniform «lyser opp» på Sjøforsvarets krigsskole.

Sunde føler at han har blitt svært godt mottatt i NOF. I Forsvaret er det tre ulike fagforeninger som kjemper om medlemmene. Både YS og Akademikerne er representert på Sjøkrigsskolen. Kampen om kadettene er derfor viktig. Desto mer avgjørende er det at han føler forbundet lytter til hva de mener.

– Vi blir hørt av forbundet, ofte blir vi invitert til å komme med høringsuttalelser. Vi blir oppfordret til å engasjere oss i forsvarspolitiske spørsmål, sier Sunde. Han har også vært med i møter med den politiske ledelsen av Forsvarsdepartementet. Det betyr ikke at han jubler for det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Arbeiderpartiet.

– Jeg ser at kontakten med Arbeiderpartiet gir oss noen fordeler i form av innflytelse, men det ville gitt oss økt troverdighet her på krigsskolen hvis LO ikke hadde bevilget penger til politiske partier. Av de store aktuelle politiske sakene er det ingen tvil om hva den unge kadetten er mest opptatt av:

– Det er uten tvil pensjon. Det er jo også svært dagsaktuelt, svarer Sunde og peker på at akkurat i disse dager avgjøres framtida for den offentlige tjenestepensjonen gjennom forhandlinger og mekling i statsoppgjøret.

– Dagens tjenestepensjon er en så god ordning at vi ikke kan gi den fra oss, mener han. Han har heller ikke lyst til å gi slipp på en militær karriere.

– Jeg ønsker å fortsette i Forsvaret. Jeg har vært der i sju år, og trives godt, fastslår Sunde.

To perioder i Afghanistan har heller ikke skremt ham fra nye internasjonale oppdrag. Det er gode muligheter for flere utenlandsopphold.

– Denne tjenesten får en til å skjønne hvor godt en har det her hjemme, sier Sunde. Men mange sliter når de kommer hjem. Og betydningen av god veteranpolitikk står derfor høyt på listen over prioriterte oppgaver for den unge tillitsvalgte i uniform.

LO- Aktuelt nr. 8/2009

Bor: Oslo

Studier: Elev ved Sjøkrigsskolen i Bergen

Verv: Leder Av Norges offisersforbunds kadettutvalg

Forbund: Norges Offisersforbund

Annonse

Flere saker

Annonse

Bor: Oslo

Studier: Elev ved Sjøkrigsskolen i Bergen

Verv: Leder Av Norges offisersforbunds kadettutvalg

Forbund: Norges Offisersforbund