JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nysgjerrig

Noen bruker mange år på å jobbe seg til valgte posisjoner. For andre snus hverdagen nærmest over natta.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Det har gått radig for Magnus Kolset Hestegrei. To år som lærling, ett år påbygging i allmennfag og militærtjeneste, fast ansatt i fjor høst som næringsmiddeloperatør hos Normilk AS i Levanger. Etter nyttår ble han hovedtillitsvalgt i produksjonen, fikk oppgaven som de ansattes representant i pensjonsutvalget, og i mars var han på plass i Folkets Hus i Oslo som delegat til landsmøtet i NNN.

– Det har gått litt fort i svingene, innrømmer han. – Men det er artig og interessant, sier han til LO-Aktuelt.

– Etter allmennfag var jeg skoletrøtt. En kompis hadde begynt i læra ett år før meg. Jeg sendte inn søknad, og fikk plass på første forsøk, sier han.

Han var ikke organisert i læretida. Det kom først ved fast jobb.

– Jeg så på fordelene ved å være organisert, blant annet forsikringsordningene, men jeg var også opptatt av samholdet mellom oss ansatte. Det er veldig viktig, fastslår han, og er opptatt av bedriftens ve og vel.

– Per i dag er Normilk ikke berørt av finanskrisa. Vi produserer tørrmelk til det norske hjemmemarkedet. Selv om det går bra nå, har vi sett at prisene på tørrmelk ute er halvert på kort tid. Hvis EU kommer på banen har vi en stor utfordring foran oss, mener han.

Under landsmøtet lytter han intenst til innledningsforedrag og debatter.

– Det var en del som trakk seg som delegater slik at jeg rykket opp og til slutt endte her på landsmøtet. Det er kjempebra. Jeg er jo helt fersk, så først og fremst er jeg her for å lære. Jeg visste ikke hva jeg gikk til, men så langt er opplevelsen veldig bra, sier han.

Fagbevegelsens tradisjoner og historie mangler han kunnskaper om, men regner med å lære mye under høstens tillitsvalgtskolering, sa Magnus til LO-Aktuelt halvveis i landsmøtet.

De forskjellige vervene ser han på med interesse.

– Vi unge har jo ikke pensjon så nært innpå oss, men jeg er nysgjerrig. Jeg regner med å lære mye i pensjonsutvalget. Personlig tenker jeg ikke mange år framover, men er opptatt av bedriften og miljøet der i dag. Vi har en produksjonslinje med et fantastisk samhold. Det er utrolig viktig for meg. Skulle jeg være på samme sted om ti år, regner jeg med å vite mye mer, både når det gjelder videreutvikling av bedriften og rollen som tillitsvalgt. Det å ivareta plikter og rettigheter, er viktige verdier for meg, sier Magnus.

Det fagligpolitiske samarbeidet har han ikke gjort seg opp noen bastante meninger om.

– Hvis den politikken som føres er til nytte for oss i fagbevegelsen, er et slikt samarbeid bare positivt, sier han.

LO-Aktuelt nr. 8/2009

Annonse
Annonse