JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ideologiske årsaker

Andreas Lines i MFO er medlem av LO av ideologiske årsaker. – Den norske velferdsstaten er basert på sosialistiske prinsipper. Den er verdt å kjempe for, mener Lines.

stig.christensen@lomedia.no

Fagbevegelsen har lange tradisjoner i å kjempe for universelle rettigheter og en moderne velferdsstat. Nå er stadig flere ungdommer levende engasjert i å forsvare og bygge ut velferdsordningene.

– Det er fagbevegelsen som kan stå imot markedsliberalismen og utvikle velferdsstaten, mener Lines, som har bakgrunn fra Rød Ungdom på hjemstedet Stjørdal. 20-åringen studerer klassisk gitar ved konservatoriet i Trondheim.

Lines stiller med merket «Forsvar offentlig pensjon» godt synlig på jakka, og pensjon er da også noe av det han vil kjempe for. Han vil prøve å få seg et par dager i Oslo under kongressen, sammen med flere LO-ungdommer fra Trondheim. Der vil de følge med debatten og gjøre sitt syn på pensjon kjent. Han mener tendensen i pensjonspolitikken er at det blir en omfordeling fra sliterne som ikke orker å stå løpet ut, til andre som kan klare det fordi helsa er bedre.

– Pensjonen individualiseres, hver enkelt skal få sin egen «pensjonsformue». Dette legger veien åpen for private forsikringsselskaper som tjener penger på pensjon, mener Lines som ønsker å bidra til en solid opposisjon mot kutt i ordningene.

– Jeg registrerer at det skjer mye her og at folk i fagbevegelsen er innstilt på å kjempe mot kutt i pensjonene. Vi skal nok klare å begrense skadevirkningene, så jeg er betinga optimist, sier han.

Lines mener staten drives etter New Public Management, men er helt uenig i at det skal være slik:

– Men kan ikke drive det offentlige som en privat bedrift. Offentlig sektor må få de pengene som trengs gjennom politiske vedtak, mener han.

Selv sitter 20-åringen i ungdomsutvalget i Sør-Trøndelag LO. Han var på årets Trondheimskonferanse.

– Det var både lærerikt og interessant, sier han. Dette miljøet har bidratt til at unge LO-medlemmer engasjerer seg i større grad. Andreas Lines ønsker seg en mer uavhengig fagbevegelse.

– LO kan støtte partier, men jeg er mot et formalisert samarbeid med ett parti. Da er det bedre å gi støtte fra sak til sak, mener musikkstudenten. Han roser Trondheimsmodellen, med spørsmål til partiene, for å finne ut hvem av dem som er mest enig med fagbevegelsen. Lines håper denne modellen vil få gjennomslag over hele landet.

– Hva driver du med om ti år?

– Jeg vil ikke kutte ut LO, og vil nok drive med fagforeningsarbeid på en eller annen måte. Han roser sitt eget fagforbund, for å gi god hjelp til musikere som trenger det, samt at MFO har en billig instrumentforsikring. Han mener både LO-ungdommen selv og LO som organisasjon må ta egne tiltak for å rekruttere ungdom.

LO-Aktuelt nr.8/2009

Bor: Trondheim

Utdanning: Klassisk gitar ved Institutt for Musikk i Trondheim, med sikte på en 4-årig bachelor.

Forbund: Musikernes Fellesorganisasjon (MFO)

Annonse

Flere saker

Annonse

Bor: Trondheim

Utdanning: Klassisk gitar ved Institutt for Musikk i Trondheim, med sikte på en 4-årig bachelor.

Forbund: Musikernes Fellesorganisasjon (MFO)