JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Nei til postdirektivet

Cathrine Sæther Ertsås er ungdomstillitsvalgt i Posten og sterkt imot EUs 3. postdirektiv. – Konkurrenter kan komme inn og ta overskuddet, og Posten beholder det som er ulønnsomt, frykter hun.

stig.christensen@lomedia.no

Ifølge Postdirektivet skal Posten liberaliseres. Nå har Postens monopol på brev under 50 gram kan bli borte. Ertsås forteller at Sverige ble liberalisert på dette området i 1993, i likhet med størstedelen av Europa.

– Konkurransen skjer hovedsakelig i tettbygde strøk og byer. Ertsås frykter at konkurrenter kan ta over i byer, mens Posten må ta grisgrendte strøk der det er ulønnsomt å drive. SV og Sp er imot direktivet, som er en egen del av Tjenestedirektivet.

– Har du tro på at Norge nedlegger veto?

– Jeg håper det, men det har jo aldri skjedd, svarer Ertsås, som legger til at det ikke er håp i kampen mot direktivet hvis høyresida vinner valget i september.

– Vi har en jobb med å informere folk hva dette går ut på, sier postbudet.

Ved siden av kampen mot postdirektivet, brenner Cathrine for dyrevern og miljø. 26-åringen følger opp sitt miljøstandpunkt ved å sykle og bruke kollektive transportmidler, samt handle «riktig».

– Hva var det som gjorde at du engasjerte deg i fagbevegelsen?

– Egentlig var det litt tilfeldig. De åpna for en plass til en ungdom i kretsstyret i Trøndelag, og da var jeg der. Ertsås begynte som tillitsvalgt på teamet ved Postterminalen i Trondheim, på Byåsen. Nå sitter hun også i landsstyret og er en av dem som virkelig skal dra i gang ungdomsarbeidet i Postkom. Hun har venner som kanskje er fagorganiserte, men ikke aktive.

– Men de har ingen fordommer mot at jeg er aktiv tillitsvalgt, sier Cathrine. Postkom har hatt økt fokus på ungdom etter landsmøtet i fjor. 1. april kom en sentral ungdomssekretær på plass.

– Hva mener du om det fagligpolitiske samarbeidet slik det utøves i dag?

– Både – og. På mange måter er det nok en fordel for LO, men Arbeiderpartiet gjør mye rart.

Jeg er veldig skuffet over måten de har håndtert Tjenestedirektivet på så langt. LO er tjent med en rødgrønn regjering, men vi må kritisere dem når de foretar seg ting vi er uenige i. På grunn av de tette båndene mellom Ap og LO, kobler folk de to sammen. Etter min mening bør LO støtte en politisk retning framfor ett politisk parti, mener Ertsås, som dermed mener at båndene bør løses opp.

– Ap er ikke det det engang var.

– Hvor er du om ti år?

– Det jeg holder på med nå er veldig interessant. Men framtida i Posten er usikker, så jeg må kanskje vurdere noe utdanning. Men fagforeningsarbeid er veldig interessant, så jeg ønsker å fortsette med det, sier 26-åringen.

Hun har bodd et år i Mexico og snakker spansk. Hun er gira på solidaritetsarbeid og skal starte et samarbeid med Nicaragua i ungdomsutvalget.

– Jeg brenner for å få gjort noe på dette området, ikke minst i forhold til Latin-Amerika, sier postbudet.

– Hvor står du politisk?

– Jeg er ikke medlem av noe parti, men vil nok stemme SV, sier Cathrine Sæther Ertsås.

LO-Aktuelt nr. 8/2009

Bor: Trondheim

Jobb: Postterminalen i Trondheim,

Forbund: Postkom

Annonse
Annonse

Bor: Trondheim

Jobb: Postterminalen i Trondheim,

Forbund: Postkom