JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ble hooket av samholdet

Politisk bevissthet og i første omgang en liten tilfeldighet har ført Anders Sveen til faglige verv i Norsk Arbeidsmandsforbund.

nina.sandaas@lomedia.no

Som veldig ung sto han «støttestreikevakt» med streikende kompiser utenfor Scandic Byporten og fikk vareleveranser til å snu.

– Det var dritgøy. Jeg ble hooket av samholdet blant de streikende. Fagbevegelsen fanget min interesse og jeg organiserte meg i NTL, mens jeg gjorde førstegangtjenesten i 2002. Selvsagt var foreldrene mine organiserte, men de snakket ikke om det, forteller Sveen.

Så fulgte noen år med studier. Han har sluttført en bachelorgrad i journalistikk, men bladfyk ble han ikke. Alle søknadsavslag var lite inspirerende. Bedre med fulltidsjobb i tralletjenesten ute på Gardermoen. Sveen har vært der siden 2007, og så er vervene kommet etter hvert; først verneombud, så medlem i ungdomsutvalget i Oslo-Akershus og i vinter i det sentrale ungdomsutvalget i NAF. Siste uka i april var derfor spekket med fagforeningsaktiviteter i form av LO-kurs i helga, årsmøte i fylket og stand på sentralstasjonen.

Da er det nok ingen tilfeldighet at 25 år gamle Anders Sveen også er politisk aktiv. Siden årsmøtet er han leder for partiet Rødt i Akershus. Sveen har sin egen prioriterte liste klar for hva LO bør ta tak i. Øverst står lovfestet solidaransvar som gir lenger frist enn det regjeringen foreslår. Han vil at Stortinget skal omgjøre vedtaket om tjenestedirektivet. Han ønsker at staten skal gjøre mye mer for å bekjempe den økende arbeidsledigheten, Arbeidstilsynet og NAV må styrkes, helst bør dagpengene øke. For at LO skal overleve på sikt, må det kjempes for en like sterk organisasjonsgrad i servicesektoren som i industrien. Her kunne andre sterkere forbund gi mer draghjelp. Det eneste fornuftige er derfor et forbundsløst LO i en ikke altfor fjern framtid, er anbefalingen fra Anders Sveen.

Det formaliserte faglig-politiske samarbeidet i dag gir han ikke mye for.

– Det var riktig i sin tid, da Ap var et arbeiderparti.. Jeg liker ikke at min kontingent går til et eller to partier. Jeg synes LO skal bruke pengene de nå gir bort på seg selv. LO kan godt anbefale medlemmene hvem de skal stemme på og ta stilling,

– De fleste unge gir stort sett f i fagbevegelsen. Her på Gardermoen er mange helt uvillige, de er vanskelige å overbevise og ser ikke verdien av medlemskap. For meg er fagbevegelsen basis i livet. Det handler kort sagt om det vi skal leve av, sier Anders Sveen.

Blant kollegene i tralletjenesten er det mange pensjonister og skoleelever og derfor også stor gjennomstrømming. At han står i samme jobben om ti år, regner han som lite sannsynlig. Hvis han danner familie, er det ikke mulig å leve av denne jobben. Alle ufaglærte serviceyrker er altfor lavt lønnet, mener han. De ligger om lag 100 000 kroner under gjennomsnittet for industrilønn. Men fagorganisert og aktiv vil Anders Sveen fortsette å være i andre yrker også. Slik er det bare når en er blitt hooket.

LO-Aktuelt nr. 8/2009

Bor: Lillestrøm

Stilling: Trallebetjent

Utdanning: Bachelor i journalistikk

Forbund: NAF

Annonse
Annonse

Bor: Lillestrøm

Stilling: Trallebetjent

Utdanning: Bachelor i journalistikk

Forbund: NAF