JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tre vil bli finsk LO-leder

VALG: Tre kandidater konkurrerer om å bli valgt til ny leder for finsk LO. Mest sannsynlig vil han hete Lauri Lyly.

nina.sandaas@lomedia.no

På et representantskapsmøte 14. mai skal Finlands Fackliga Centralorganisation (FFC) formelt velge ny leder etter Lauri Ihalainen som har hatt vervet i nesten 20 år. FFC har i dag over en million medlemmer i de 22 tilsluttede forbundene.

Tre menn har meldt seg på banen. De har allerede vært i «ansettelsesintervju» i sekretariatet og er blitt presentert for pressen. Jorma Jurmu, en arbeidsledig metallarbeider fra Nord-Finland, er det eneste overraskende navnet. Ifølge ham selv representerer han arbeiderne på fabrikkgulvet, men levnes ingen sjanser for å gå seirende ut av valget.

Kampen står dermed mellom 56 år gamle Lauri Lyly, byråkrat i FFC, og 46-årige Petri Vanhala, forbundssekretær i det tunge Pappersförbundet. Både Lyly og Vanhala er sosialdemokrater. Ifølge avisomtaler har de samme syn på ulike spørsmål som berører fagbevegelsen.

Lyly har gått veien fra å være elektriker på verkstedgulvet til forbundsleder for elektrikerne. Han har på 2000-tallet vært sjef for det som blir kalt intressebevakningsavdelingen i FFC. I denne funksjonen har han nylig ledet fusjonsforhandlingene mellom industriforbundene til et storforbund, TEAM, fra 2010.

Til FFC-bladet Löntagaren sier Lyly at han er fornøyd med at det lyktes. Neste skritt kan være å slå sammen FFC med tjenestemannsorganisasjonen STTK og Akava, da det gjøres altfor mye dobbeltarbeid i fagorganisasjonene, ifølge Lyly

Motkandidaten Petri Vanhala har bakgrunn som arbeider i papirindustrien og senere funksjonær i skatteetaten. Han ble ansatt som økonomisjef i forbundet i 2002 og kort etterpå valgt til forbundssekretær. Vanhala sier han vil arbeide for å fornye FFC som han mener trenger friskt blod.

Den velunderrettede sosialistavisa Kansan Uutiset skriver at Lauri Lylu vil bli valgt til ny FFCleder. Ifølge avisa har han et flertall i FFC-representantskapet bak seg. Flere industriforbund og enkeltrepresentanter har gått over til Lylys leir, etter først å ha støttet Vanhala. Lyly får også støtte fra serviceforbundet PAM og fra forbund i offentlig sektor.

LO-Aktuelt nr. 8/2009

Annonse

Flere saker

Annonse