JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uløselig dilemma om arbeidstid

STRID: Europaparlamentet og Ministerrådet kom ikke til enighet om å forandre på EUreglene om arbeidstid for å begrense lange arbeidsuker og omdefinere hvilende vakt som arbeidstid.

nina.sandaas@lomedia.no

Arbeidstidsdirektivet har vært gjenstand for atskillig møtevirksomhet i EU-systemet etter at EF-domstolen vedtok at arbeidstakere som har vakt, for eksempel brannfolk og leger, er på jobb selv om de hviler. Fagbevegelsen har også vært opptatt av å få avviklet muligheten til unntak fra regelen om maksimalt 48 timers arbeidsuke. Det var Storbritannia som i første omgang fikk innvilget unntaket, men fjorten andre EU-land i senere år har benyttet seg av smutthullet.

Fem år med forhandlinger og dragkamp har imidlertid ikke gitt noen resultater. Dermed står man igjen med dagens regelverk for arbeidstid. To forslag lå på bordet i den foreløpig siste forhandlingsomgangen i forrige uke. Parlamentet var innstilt på å la partene i arbeidslivet forhandle nasjonalt om en tilspasning til EFdomstolens vedtak omhvilende vakt. Forutsetningen var at man fikk gjennom et forbud mot unntak fra 48-timersregelen eller en utfasing av denne muligheten på sikt. Men Ministerrådet sa, som ventet, nei til dette. Ministerrådet på sin side er opptatt av å fjerne dommen om hvilende vakt.

Jan Andersson (s), leder i sysselsettingsutvalget i parlamentet, sier til Europaportalen at parlamentet var klar til komme Ministerrådet i møte om inaktiv arbeidstid. Til gjengjeld ønsket man en sluttdato for når unntaket for lange arbeidsuker skal opphøre. Ifølge Andersson ville ministrene ikke diskutere dette.

Kommisjonæren for sysselsetting og sosiale saker, Vladimir Spidla, framholdt at EU-kommisjonen nå trenger å reflektere over det manglende forhandlingsresultatet og bestemme seg for neste trekk. Det var kommisjonen som i utgangspunktet fremmet forslag om en endring av arbeidstidsdirektivet.

LO-Aktuelt nr. 8/2009

Annonse

Flere saker

Annonse