JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et hav av valmuer

En av Indias mest kjente forfattere, Amitav Ghosh, har høstet en mengde lovord for sin ambisiøse roman «Et hav av valmuer».

Og dette er utvilsomt en formidabel begynnelse på det som skal bli en triologi. Vi befinner oss rundt Calcutta på 1830-tallet. De britiske koloniherrene tjener seg rike på opiumshandelen, men framtida virker mørk. Og ett av de første ofrene er rajaen som bokstavelig talt går fra himmel til helvete. Han er bare én av et usedvanlig rikt persongalleri som leseren lærer å kjenne inngående. De samles etter hvert om bord på skipet «Ibis» på vei fra India til Mauritius. Det blir en dramatisk ferd. Og denne første av tre bøker avsluttes på mesterlig vis, slik at man bare er nødt til å gripe fatt i bok nummer to når den kommer.

Forfatterens beskrivelser av både opiumhandelen, miljø og mennesker er detaljerte og fascinerende. Språket framstår som autentisk og må ha vært en stor utfordring for både forfatteren og oversettere. Tross en omfattende ordliste er det også krevende for leseren å henge med. Lukt på denne: «Bare så du vet det, det er en paltan av memer som ville gi sin siste anna for å være i dine jootyer».

Har du tid og lyst til å lese noe helt annerledes i sommer, da er dette en opplevelse utenom det vanlige.

LO-Aktuelt nr. 8/2009

Forfatter: Amitav Ghosh

Oversatt av Kari og Kjell Risvik

Pax forlag

Annonse

Flere saker

Annonse

Forfatter: Amitav Ghosh

Oversatt av Kari og Kjell Risvik

Pax forlag