JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landets sterkeste samfunnskraft!

Mandag 11. mai åpner LO-kongressen med 300 valgte representanter fra hele landet. I løpet av noen dager skal de blant annet vedta LOs handlingsprogram og en rekke uttalelser. Hvor representativ er kongressen for LOs 867 000 medlemmer?

LO er landets sterkeste samfunnskraft. I 110 år har vi formet det norske samfunn. Forslag til nytt handlingsprogram og uttalelsene bygger på innspill og synspunkter fra LOs forbund og medlemmer. Innstillingene fra sekretariatet er et resultat av 1 400 forslag. Dette er en dobling av antall forslag sammenlignet med kongressen i 2005. Det er vi svært fornøyd med. Det vitner om engasjement og bred faglig og politisk aktivitet i organisasjonen. LO-kongressens beslutninger vil derfor være representativ for det LOs medlemmer er opptatt av.

Det er populært å kalle LOkongressen for et politisk verksted. Men, har ikke alle sakene vært igjennom en grundig saksbehandling som har tatt flere måneder?

Vi har også gjennom LOs åpne og demokratiske medlemsdebatt i 2005 og foran årets kongress gitt medlemmene en direkte politisk kanal inn til kongressens debatt. Gjennom debatten «Et godt arbeidsliv» har medlemmene gitt nærmere 70 000 innspill til hvilket arbeidsliv og samfunn de ønsker. Ingen andre organisasjon eller partier i Norge kan vise til en slik enorm demokratisk øvelse. Det er vi stolte av.

Medlemmenes synspunkter blir sammen med kongressen formelle beslutninger bærebjelkene i de forslag vi skal stille de politiske partiene foran årets stortingsvalg. Deretter skal medlemmene få informasjon om hvilke partier som er med oss eller i mot oss. Vi kan slå fast at LOs kongress og debatten i forkant er landets største demokratiske verksted for vanlige folk.

En rekke utenlandske gjester vil være til stede under kongressen. Hvilken betydning har dette for kongressen og for LO?

Vi er også glade for at vi kan vise opp denne aktiviteten og LOs sterke faglige og politiske innflytelse i det norske samfunn for våre mange utenlandske gjester. I land etter land angripes fagbevegelsen av høyresiden og aggressive arbeidsgivere. Norsk LO har holdt posisjonen. Vi har sterk medlemsvekst, og vi har bidratt til at vi har en regjering som er med oss og ikke i mot oss. De mange utenlandske gjestene viser også bredden i norsk LOs sterke internasjonale solidaritetsarbeid.

Er ikke hele opplegget med å samle så mange mennesker over én uke gammeldags og ressursløsing i vår elektroniske tidsalder?

At vi samles på LO-kongressen over flere dager er viktig, for å vise styrke og drive politikken videre. Viktige reformkrav i LOs handlingsprogram blir morgendagens politikk. Det er ikke gammeldags, men nødvendig at LOs fremste tillitsvalgte møtes for å forme framtida.

LO-Aktuelt nr. 8/2009

Annonse
Annonse