JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Men arbeiderfilmen var slett ikke død

Det arrangeres arbeiderfilmfestivaler i en rekke land. Ligger det ukjente filmskatter rundt omkring i Norge, undrer Morten Stenseng Gulbrandsen.

1. januar i år ble nettstedet Arbeiderfilm.no åpnet. Hovedmålsettingen med portalen er å være pådriver for restaurering av den klassiske norske arbeiderfilmen slik at filmene kan gjøres tilgjengelig for både biblioteker, skoleverket, arbeiderbevegelsens eget skoleringsarbeid og ikke minst for landets 1. mai-komiteér. En videre målsetting for nettstedet er etableringen av en egen norsk arbeiderfilmfestival. I tillegg til å sette klassisk norsk arbeiderfilm i digitalisert og tekstet utgave på programmet, vil en slik festival også ha som formål å vise arbeiderfilm fra hele verden. Derfor har Arbeiderfilm.no opprettet dialog med flere av arbeiderbevegelsens arkiver og biblioteker i europeiske land, og kommet i kontakt med fagfolk med betydelig kompetanse på temaet. Vi er også i kontakt med arrangører av arbeiderfilmfestivaler andre steder i verden.

For selv om arbeiderfilmens glansperiode ligger flere tiår tilbake i tid her i landet, er sjangeren slett ikke død. Arbeiderfilmen lever i beste velgående. Bare i løpet av april og mai vil det arrangeres arbeiderfilmfestivaler i både USA og Tyrkia. Flere festivaler følger utover året. Arbeiderfilm.no vil formidle nyheter om dette. Nylig fikk vi en tilbakemelding fra en ung tillitsvalgt som hadde god kjennskap til norsk arbeiderfilms betydning for både mobilisering og de påfølgende valgseirene på trettitallet. Han mente arbeiderbevegelsens offensive bruk av det nye filmmediet på trettitallet kunne sammenlignes med at arbeiderbevegelsen var best på internett på slutten av nittitallet. Denne tilbakemeldingen forteller hvilken status og inspirerende kraft den klassiske arbeiderfilmen har blant mange.

Vårt videre arbeid er avhengig av et godt samarbeid med arbeiderbevegelsen lokalt. Med stor sannsynlighet finnes det fortsatt filmmateriell av ulikt format gjemt og lagret i skuffer og skap, loft og kjellere. Kanskje er det eldre opptak fra 1. maitog eller levende bilder fra mangfoldet av andre arrangementer. Vi vil høre fra dere som har kjennskap til dette.

LO-Aktuelt nr. 8/2009

Annonse

Flere saker

Annonse