JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dom mot sosial dumping

SEIER: Det falt nylig en viktig dom mot sosial dumping i Borgarting lagmannsrett. Arbeidsgiver ville erstatte en norsk arbeidstaker med et polsk enkeltmannsforetak.

stig.christensen@lomedia.no

Dermed ble nordmannen oppsagt, noe retten mente det ikke var adgang til. Nordmannen var ansatt som serviceteknikker i selskapet Victory Spa Norge (VSN), som importerer og selger badekar produsert av Thecnic Industry Polen (TI). TI besluttet for et par år siden å overta reklamasjonsarbeidet i Norge selv, og engasjerte et polsk enkeltmannsforetak for å utføre arbeidet. VSN sa da opp den norske arbeidstakeren grunnet driftsinnskrenkning.

Tingretten kom til at oppsigelsen av ugyldig fordi den polske arbeider som var engasjert av TI rettslig måtte anses som arbeidstaker underlagt styring og kontroll av VSN. Etter tingrettens vurdering var han reelt sett ikke selvstendig oppdragstaker.

I kontraktørbestemmelsen i § 15 – 7 (3) heter det: «En oppsigelse som skyldes at arbeidsgiver setter ut eller tar sikte på å sette ut virksomhetens drift på oppdrag ved bruk av selvstendige oppdragstakere, er ikke saklig… ». Lagmannsretten kom fram til at oppsigelsen har sammenheng med utsettingen, og presiserer at omgåelseshensyn er vektlagt i lovforarbeidene.

Retten mener videre det er grunnlag for arbeidsrettslig identifikasjon mellom VSN som formell arbeidsgiver og produsenten i Polen (TI).

Førstesekretær Ellen Stensrud i LO mener retten her stadfester norske regler om at stillingsvern ikke kan svekkes ved at arbeidsgiver benytter seg av enkeltmannsforetak registrert i lavkostland.

– Dommen er viktig fordi lagmannsretten sier at stillingsvernet til norske arbeidstakere også gjelder i situasjoner hvor det er andre enn den formelle arbeidsgiver som treffer beslutningen om å benytte enkeltmannsforetak, mener Ellen Stensrud.

LO-Aktuelt nr. 8/2009

Annonse
Annonse