JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og bønder mot sosial dumping

Både Bondelaget og Senterpartiet bør stå sammen med LO for å få til en rask allmenngjøring av tariffen for jordbruks- og gartnerinæringa.

Dette fastslår tre forskere knyttet til landbruksnæringen i en kronikk i dagens Aftenposten. Forskerne trekker fram fire forhold som varsler om sosial dumping i landbruket i år.

Fire forhold som gir sosial dumping

Det første er at finanskrisa har stått sterke ut i øst enn i vest og at flere vil søke seg til Norge og tilby sin arbeidskraft til langt lavere pris enn før. Fallet innenfor bygg og anlegg medfører at ansatte fra de nye medlemslandene i EU innenfor disse områdene vil søke seg til landbruksnæringen. Det tredje forohldet er at også innenfor landbruket er det en del cowboyer, som aksepterer forskjellebehandling mellom norsk og utenlandsk arbeidskraft, og til slutt vil vi få en vekst i utleieselskap, som er registrert i utlandet.

Det haster med å allmenngjøre

Forskerne konkluderer med at det haster med å få til en allmenngjøring av tariffavtalen innenfor landbruk og gartneri, men mener at allmenngjøringen kan være på plass først om et års tid. Det tar nemlig mellom sju og ni måneder å samle dokumentasjon og gjennomføre en høringsrunde før tariffnemnda fatter sin beslutning. Dermed kan sosial dumping bite seg fast hos flere enn dem som vanligvis kutter svingene. Dette kan igjen presse lønnsnivået i næringa ned og på sikt ha betydning for inntekta til bøndene.

Annonse
Annonse