JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ikke endre dagens kontingent

Fellesforbundets representantskap foreslår ingen endring i fordelingen av kontingenten mellom forbund og avdelingene. Men en egen pott skal forbeholdes faglige aktiviteter lokalt.

Flere avdelinger ønsker seg en større del av kontingentinntektene. 65 innkomne forslag til Fellesforbundets landsmøte omhandler kontingentspørsmålet. Medlemmene betaler i dag 1,5 prosent av brutto lønn i kontingent. 1,29 prosent går til forbundet og 0,21 prosent til avdelingene.

Konsekvensvurdering

Representantskapet har foretatt en konsekvensvurdering av eventuelle endringer i kontingenten, og kommet til at det ikke går inn for verken endring av satsene, eller fordelingen mellom forbund og foreninger.

- At forslag om økte overføringer til avdelinger kommer etter en økonomisk nedgangsperiode er forståelig. Vi registrerer at avdelingene har hatt det tøft i deler av landsmøteperioden, sa hovedkasserer Steinar Karlsen i sin innledning i formiddag.

Penger på bok

Karlsen pekte imidlertid på at pila har gått oppover de siste par årene.

- I 2006 registreres et samlet overskudd på drift i avdelingene på rett i underkant av 10 millioner kroner, sa han.

Ifølge Karlsen har avdelingene en samlet formue på 400 millioner kroner.

Hovedkassereren gjorde også oppmerksom på at mindre penger til forbundet sentralt, slik flere foreninger har foreslått, vil få følger for forbundets handlefrihet.

Støtte til lokale tiltak

Selv om representantskapet ikke vil endre dagens fordelingsnøkkel, foreslår de likevel en ordning som kan gi flere penger til lokal aktivitet.

Det gjør representantskapet ved å foreslå at forbundet setter av 2,5 prosent av den innkomne kontingenten til støtte til tiltak i regi av avdelingene, for å gjennomføre tiltak representantskapet prioriterer. I følge hovedkasserer Steinar Karlsen vil det utgjøre 10 millioner kroner i 2008.

Solidarisk kontingent

Flere foreninger har foreslått å dele kontingenten i en forsikringsdel og en organisasjonsdel. Representantskapet avviser disse forslagene. Begrunnelsen er at det vil gjøre den totale kontingenten dyrere for de som tjener minst, mens de som tjener mest, vil få en lavere kontingent.

Det er ikke solidarisk, mener representantskapet. Det mener de også om forslagene som handler om å sette en øvre grense for kontingenten, og avviser også disse forslagene.

- Representantskapet velger fortsatt å legge til grunn at det er solidarisk at de med større ressurser stiller opp for andre. Det betyr at kontingenten skal stå i forhold til den enkeltes inntekt, og at det ikke bør innføres tak, sa Karlsen, og fikk applaus fra salen.

Annonse

Flere saker

Annonse