JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlingene er i gang

Bondelaget og Småbrukarlaget innledet mandag formiddag krevende forhandlinger med staten om en ny jordbruksavtale.

Organisasjonene mener statens første tilbud var så dårlig at de vurderte å si nei til forhandlinger, men mandag møtte de opp for å ha de første samtalene med statens forhandlingsleder Leif Forsell.

– Det kommer til å bli ekstremt krevende forhandlinger, kanskje de mest krevende vi har hatt med denne regjeringen. Men etter en totalvurdering har vi bestemt oss for å prøve for å se hva staten har å tilby. Det trengs betydelige påplussinger, sier lederen i Norges Bondelag, Pål Haugstad, til NTB.

Statens forhandlingsleder, Leif Forsell, understreker at statens tilbud på 950 millioner kroner ikke er noe ultimatum, og sier at staten har signalisert forhandlingsvilje.

– Ny pengesekk

Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ole-Anton Teigen, ser for seg krevende forhandlinger.

– Staten må ha en sekk som den ennå ikke har åpnet, og den sekken må være rimelig stor og hete budsjettmidler, sier han til NTB.

I sitt tilbud viser staten til at bøndene vil spare penger neste år på grunn av lavere rente og 30 prosent lavere priser på kunstgjødsel.

Teigen mener at dette er forutsetninger som ikke holder.

– Så lave renter som staten legger til grunn er ikke realistisk og det er stor usikkerhet om kunstgjødselprisene. Dermed er to av de viktigste forutsetningene, som i sum utgjør 700 millioner kroner, ikke til stede, mener Teigen.

Forsell er enig i at kunstgjødselprisen er usikker, men ikke i at renteberegningene ikke holder mål.

– Vi skal ha et møte med Yara, som produsent og Felleskjøpet Agri som kjøper av kunstgjødsel for å høre deres vurdering av prisutviklingen, sier han.

950 millioner

Tilbudet fra staten på 950 millioner kroner utløste stor skuffelse blant bøndene. Kravet fra organisasjonene er på 2,2 milliarder kroner.

– Vi la vekt på økte budsjettmidler for å sikre et levende landbruk, mens statens tilbud i stor grad bygger på at inntektsmulighetene skal komme gjennom kostnadsreduksjoner, sier Haugstad.

Organisasjonene drøftet mulighetene for ikke å gå inn i forhandlinger i helgen, men endte opp med et ja.

– Går vi ikke videre, får vi 950 millioner kroner. Det er tross alt bedre å teste ut om det er noen hundre millioner til å hente, ble konklusjonen.

Statens forhandlingsleder håper at forhandlingene skal være avsluttet som planlagt i løpet av 15. mai selv om han la fram tilbudet flere dager på overtid. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse