JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Også dere har utfordringer

– Norge har kommet langt, men også dere har utfordringer og oppgaver, fastslo Juan Somavia, generaldirektør i ILO i et eksklusivt intervju med FriFagbevegelse.no.

Juan Somavia, 68, ville først ikke kommentere forholdene i enkelte land, som verstinglandet Guatamala, men navnga senere i intervjuet land som både har fremhevet seg hva angår faglige og menneskelige rettigheter, og land der utvklingen er negativ. Generaldirektøren foretrakk å omtale arbeidet i ILO i generelle vendinger.

Global innsats mot ledighet

– Hva snakket generaldirektøren med Jens Stoltenberg om i dagens møte? – Vi konsentrerte oss om ILOs forslag om et verdensomfattende forslag som gjelder sysselsetting, aktiviteter i tilknytning til den økonomiske krisen og om Norges bidrag til ILO og ILOs arbeid. Her gjør Norge en stor innsats.

Ville ikke snakke om Guatemala

– Våre fagblad gjengir ILOs liste over verstinglandene og vier forholdene stor oppmerksomhet. Akkurat nå er fagbladene spesielt oppmerksom på forholdene i Guatamala. Hvilke forventninger har generaldirektøren til norsk innsats overfor dette landet? –Under mine reiser snakker jeg ikke om det enkelte land. Jeg må være generell. Vår oppgave er å sikre at land tar inn i eget lovverk ILOs konvensjoner og virkelig følger disse. ILO opererer med en liste med 25 land som ikke fremhever seg på en positiv måte. Oversikten er ikke permanent. Noen land kommer til, andre land går ut.

Må se arbeidet i langsiktig perspektiv

– Er generaldirektøren skuffet over at arbeidet med å sikre anstendige lønns- og arbeidsvilkår har så liten framdrift? – Noen ganger er jeg skuffet over situasjonen i enkelte land, andre ganger blir jeg stimulert til videre innsats når forholdene blir vesentlig forbedret. Et eksempel her er Guinea. Land som skuffer er eksempelvis Zimbabwe, Hvit-Russland og Palestina. Vi er nødt til å se vårt arbeid i et mer langsiktig perspektiv.

Norge kan bidra

– Som norsk LOs arbeid gjennom 110 år og ILOs arbeid gjennom snart 100 år? – Mye har skjedd siden 1910 da ILO ble stiftet, og de nordiske land var blant de første nå det gjaldt å bedre forholdene. Vi må også ta med at land som Japan og til en viss grad USA var tidlig ute. Utviklingen har skjedd primært i ”de rike land”. De fattige har ikke ressurser til å iverksette nødvendige kontrolltiltak, som etablering av tilsyn, de har heller ikke tilsvarende lovverk og sterke faglige organisasjoner. Nettopp derfor bruker ILO ressurser på å gi fagorganiserte opplæring. LO i Norge kan gjøre en innsats ved å overføre sine erfaringer til land med svak faglig aktivitet, understreker Juan Somavia, generaldirektør i FN-organisasjonen ILO.

Annonse
Annonse