JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kina vil lære av Norge

Kinas kommunistparti ønsker å lære sosial- og velferdspolitikk av Norge.

– Norge utmerker seg med sin innsats for å håndtere finanskrisen, og landets sosial- og velferdspolitikk er noe Kina kan lære av, mener lederen for kommunistpartiets internasjonale avdeling i Kina, Wang Jiarui.

Finanskrisen sto på programmet da utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Wang Jiarui til arbeidslunsj i Oslo mandag.

– Temaet i samtalene i dag omhandlet finanskrisen. Vi diskuterte tiltak mot finanskrisen og hvordan krisen kan møtes, sa Støre etter møtet mandag ettermiddag.

Wang slo fast at møtet ga inspirasjon til videre arbeid i Kina.

– Norge er et lederland i Norden. Vi studerer den nordiske modellen, og særlig hvordan den kan brukes til å håndtere finanskrisen. I et lengre perspektiv ønsker vi å lære om sosial- og velferdspolitikk av Norge, samt bærekraft, sa Wang etter møtet.

Finanskrise

Støre og Wang mener mandagens møte var svært nyttig. Samtalene omhandlet temaer som regionale spørsmål i Asia, blant annet Pakistan og Afghanistan, samt menneskerettigheter og klimaspørsmål. Men finanskrisen fikk mest oppmerksomhet.

– Diskusjonene omhandlet finanskrisen. Vi snakket om tiltak som kan settes inn og hvordan finanskrisen kan møtes, og vi så på hvordan vi kan dokumentere ulike samfunnsmodeller og deres styrker og ulemper i en slik situasjon, sa Støre.

Om en knapp måned, 4. juni, er det 20 år siden protestene på Tiananmen-plassen i Beijing.

– Dette er historie og noe vi har lagt bak oss. Vesten burde være mer forståelsesfull overfor Kina, sa Wang i en kommentar etter møtet onsdag.

Støre har tidligere sagt at menneskerettigheter og fremme av demokrati er viktige bærebjelker i regjeringens Kina-strategi. Målet er å være tydelig overfor Kina, med utgangspunkt i en åpen dialog over et lengre tidsperspektiv, har Støre sagt.

Kontakt

Utenriksministeren gjorde det klart at han ikke fikk tid til å snakke om alt han hadde på hjertet under møtet.

– Jeg hadde en lang samtale med Wang i Beijing i fjor. Vi setter pris på denne kanalen til kinesisk politikk og samfunnsliv, og kontakten forsterker den dype dialogen mellom Norge og Kina, sa Støre.

Støre betegnet møtet som interessant og nyttig. Det samme gjorde Wang.

– Jeg er helt enig med Støre. Vi har hatt en dyptgående diskusjon og snakket om felles temaer. Jeg har fått mye inspirasjon fra diskusjonene, sa Wang, som la til at dette var det tredje møtet hans med Støre.

Under besøket i Oslo møtte Wang dessuten blant andre miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV), Stortingets visepresident Carl I. Hagen (Frp) og statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse