Få vekk de useriøse!
- Vi håper at landsmøtet gjør vedtak som kan få på bukt med de useriøse i restaurantbransjen, sier Gunn Karin Pettersen fra Honningsvåg, Grethe Jusnes og Hilde Cathrine Nystad fra Harstad.
Alle tre er nye medlemmer i Fellesforbundet, og kommer fra restaurantbransjen. Og de gjør det helt klart at det ikke bare er i storbyene bransjen er plaga med useriøse, snusk og tusk.
- Det finnes i massevis, sier Pettersen. - På et lite sted som Honningsvåg har det vært så galt enkelte steder at folk har måttet ta penger fra kassa før de gikk hjem fordi de ikke har fått lønn.
Kvalitetssikring
- Vi må få sikret at ikke hvem som helst kan starte opp i denne bransjen. Vi har jo folk som driver helt uansvarlig i forhold til både skjenke- og lukkebestemmelser, og vi må jo i alle fall kunne få bestemmelser som stanser konkursryttere, for eksempel en karantene, sier Jusnes.
Organisering
Kvalitetssikring gjelder også dem som jobber i bransjen.
- Vi konkurrerer med folk som ikke er organisert, ikke har utdanning og ikke har dette som hovedjobb, men står på pub’en som ekstrajobb om kvelden, sier Nystad.
- Det er vår jobb å få folk til å skjønne at lønn, pensjon, ferie ikke er noe som kommer av seg sjøl. Men arbeidsgiverne var med på reform -94. Da forpliktet de seg til å ta sin del av ansvaret for opplæring, og det ser vi ikke bestandig. Vi har mange som har god opplæring og yrkesstolthet i bransjen, men vi må bli mange flere.