JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Få vekk de useriøse!

- Vi håper at landsmøtet gjør vedtak som kan få på bukt med de useriøse i restaurantbransjen, sier Gunn Karin Pettersen fra Honningsvåg, Grethe Jusnes og Hilde Cathrine Nystad fra Harstad.

Alle tre er nye medlemmer i Fellesforbundet, og kommer fra restaurantbransjen. Og de gjør det helt klart at det ikke bare er i storbyene bransjen er plaga med useriøse, snusk og tusk.

- Det finnes i massevis, sier Pettersen. - På et lite sted som Honningsvåg har det vært så galt enkelte steder at folk har måttet ta penger fra kassa før de gikk hjem fordi de ikke har fått lønn.

Kvalitetssikring

- Vi må få sikret at ikke hvem som helst kan starte opp i denne bransjen. Vi har jo folk som driver helt uansvarlig i forhold til både skjenke- og lukkebestemmelser, og vi må jo i alle fall kunne få bestemmelser som stanser konkursryttere, for eksempel en karantene, sier Jusnes.

Organisering

Kvalitetssikring gjelder også dem som jobber i bransjen.

- Vi konkurrerer med folk som ikke er organisert, ikke har utdanning og ikke har dette som hovedjobb, men står på pub’en som ekstrajobb om kvelden, sier Nystad.

- Det er vår jobb å få folk til å skjønne at lønn, pensjon, ferie ikke er noe som kommer av seg sjøl. Men arbeidsgiverne var med på reform -94. Da forpliktet de seg til å ta sin del av ansvaret for opplæring, og det ser vi ikke bestandig. Vi har mange som har god opplæring og yrkesstolthet i bransjen, men vi må bli mange flere.

Annonse

Flere saker

Annonse