JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bakketid

Når Arve Bakke onsdag blir valgt til forbundsleder i Fellesforbundet, åpnes en ny tidsalder, ordspillenes tidsalder.

Det er ikke mye ordspill det går an å lage på Bjørndalen. Han har sånn sett vært en dårlig leder for forbundet. Men med Bakke blir det annerledes, da åpnes et vell av muligheter.

LO-Aktuelt har allerede lansert tittelen «Mellom Bakke og båt» i en reportasje fra Bakkes gamle arbeidsplass Ulstein Verft. På lørdag hadde Klassekampen den tillitsfulle tittelen: «Oppoverbakke».

Men dette er bare begynnelsen. Ordboka er full av ulike bakker:

En bakke kan være et kar. For eksempel en spyttebakke eller vaskebakke eller det mer gammelmodige brødbakke.

Når Klassekampen bruker Oppoverbakke, er det i betydningen av terreng som skråner, og der er det mengder av muligheter. Har Fellesforbundet tunge tider, vil forbundet møte en motbakke eller når det mister medlemmer vil det gå utforbakke med forbundet.

Vil Arves ledertid føre Fellesforbundet til en bakketopp?

Arbeidsgivere kan legges i bakken eller falle i bakken. Og når Fellesforbundets kasse er tom, står forbundet på bar bakke. Når en må ta seg en pause i forhandlingene, heter det å ta seg en pust i bakken.

Og for skihoppere er det naturlig å snakke om stor og liten bakke. Er dette Arve og sønn? Kommer Fellesforbundet til å sette bakkerekord under Arve Bakkes ledelse?

En lite brukt betydning, er at motsatt side av eggen på en kniv heter bakke. Men her må vel forbundet bruke eggen og ikke bakken. Og når det skal sages er det vel naturlig at forbundet går over til bakksag.

Luftfarten har også utstrakt bruk av ordet bakke.

Ansatte i Fellesforbundet blir heretter selvfølgelig bakkemannskap. Har Fellesforbundet bakkekontroll eller bakkekontakt? Hva med bakkeklaring så en ikke styrter.

Selv i sjøfarten er det mange metaforer en kan bruke. I en vanskelig situasjon kan det være nødvendig å bakke ut.

Og en kan vel godt si at Arve Bakke bakser med AFP-spørsmålet.

I musikken heter det at orkesteret bakker solisten, og det er vel ikke urimelig å si at Fellesforbundet bakker regjeringa.

Og man kommer selvfølgelig ikke utenom at nestleder i Fellesforbundet heter Gabrielsen. Det er flere i Fellesforbundet som synes Bakke Gabrielsen er en sterk blanding.

Annonse

Flere saker

Annonse