JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungt engasjement

Hele seks av landsmøtedelegatene fra Rogaland er under 30 år. Alle er deltakere i prosjektet ”Youth of the union”.

Ungdomsprosjektet i regi av Fellesforbundets avdelinger Rogaland har 22 deltakere, og har som mål å utdanne neste generasjons tillitsvalgte. Men ungdommene er utålmodige. Seks av dem er valgt som delegater til landsmøtet fra sine fagforeninger, og fem av dem sitter på tilskuerbenken i Folkets Hus i Oslo.

Tjenestedirektivet

Cecilie Andersen er på sitt første landsmøte, men har allerede vært på talerstolen flere ganger.

- Det er kjempegøy, det er så mange ungdommer som har gått opp på talerstolen, har du sett det, sier hun begeistret.

Nå håper Andersen å få gjennomslag for de sakene hun synes er viktigst; å få bestemmelser om det sentrale ungdomsutvalget inn i forbundets vedtekter, og å få flertall for en uttalelse om at regjeringen må bruke vetoretten mot EUs tjenestedirektiv.

- Vi kan ikke gå inn for noe som er så usikkert, sier hun skråsikkert.

Ungdomsarbeid

Arild Grande synes landsmøtelivet er bedre enn forventet.

- Det er mange engasjerende innlegg, og det er ikke så slitsomt å sitte stille som jeg trodde det skulle bli, sier han.

Grande er i likhet med de fleste andre i gruppa mest opptatt av å få vedtektsfestet det sentrale ungdomsutvalget. Steffen Høiland synes også det er interessant å være på landsmøtet, men synes det er vanskelig å følge med i saksgangen underveis.

- Jeg måtte gå opp å spørre dirigentene om hvordan og når jeg kunne levere forslag, forteller han.

Høiland har også vært på talerstolen, og brukte sine tilmålte minutter på å argumentere for opprettelsen av lærlingeombud, og for at forbundet skal arrangere kurs i fagbevegelsens ideologi og historie.

Hos statsministeren

Erik DePasquale og Sven E. Torkildsen skulle gjerne vært delegater selv, det kribler litt i kroppen når vennene fra Youth of the union er på talerstolen. Det har de jo øvd på under samlingene sine.

Ungdommene har ikke sittet i landsmøtesalen hele tida – i dag var de på besøk på Statsministerens kontor. Riktignok møtte de ikke Jens Stoltenberg, men statssekretær og rogalending Svein Fjellheim viste dem rundt i lokalene, og fortalte litt om statsministerens arbeidshverdag. Gruppa rakk også en tur innom Stortinget.

Annonse
Annonse