JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pøser på med oljemilliarder

Regjeringen bruker mer oljemilliarder enn noen gang for å bremse ledighetsveksten.

Opposisjonen mener det reviderte budsjettet er kjedelig og innholdsløst.

Regjeringen vil bruke 130 milliarder oljekroner i år for å bekjempe virkningene av finanskrisen, og når med det det høyeste nivået i bruk av oljeinntektene noen gang. Det tilsvarer 5,7 prosent av forventet avkastning av oljefondet, og hver åttende utgiftskrone på offentlige budsjetter vil i år være en oljekrone.

– Vi har handlet raskt og kraftig for å dempe virkningene av finanskrisen og det internasjonale tilbakeslaget på produksjon og sysselsetting, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Hun beskriver de usikre økonomiske nedgangstidene som «utfordrende» og tyr til klassisk motkonjunkturpolitikk. Budsjettet for 2009 er det mest ekspansive på mer enn 30 år, og regjeringen vil blant annet styrke kommuneøkonomien med 1 milliard kroner, øke antallet studieplasser og sette inn flere arbeidsmarkedstiltak.

– Regjeringens aktive økonomiske politikk, gunstig næringsstruktur og en stor offentlig sektor med gode fellesskapsløsninger bidrar til at utslagene ser ut til å bli langt mindre i Norge enn i mange andre land, sier Halvorsen.

– Tærer på egenkapitalen

Regjeringen gjør ingen vesentlige endringer i skatte-og avgiftsopplegget. Avvisningen av kutt i arbeidsgiveravgiften som et midlertidig og hurtigvirkende tiltak, blir sterkt kritisert av Fremskrittspartiet og Høyre, samt næringsorganisasjonene.

Leder i Handelens- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) Vibeke Madsen er skuffet.

– Vi kjenner oss ikke igjen i det bildet finansministeren tegner. De tilbakemeldingene vi får, viser en helt annen virkelighet. Tiltakspakken har foreløpig ingen virkning. I mellomtiden tærer bedriftene på egenkapitalen, sier Madsen.

Lederen av Bedriftsforbundet, Tom Bolstad, er helt enig.

– Månedene går uten at noe skjer. Bedriftene spiser opp egenkapitalen og blir enda mer sårbare. Tiltakene mot ledighet må jo komme før arbeidsplassene er gått tapt og folk tvinges i ledighet, sier Bolstad.

Økt ledighet

Det er ingen tvil om at ledigheten vil øke framover, og i sine nye prognoser tror regjeringen at arbeidsledigheten vil nå 3,75 prosent i år, og opp imot 4,75 prosent neste år. Det vil si rundt 120.000 ledige i 2010.

Høyre mener at regjeringen ikke kommer med noen nye tiltak for å møte den økende ledigheten.

– Regjeringen har allergi mot skatte- og avgiftslettelser, og det eneste de oppnår, er at ledigheten øker og øker. Kristin Halvorsen er blitt det nye ansiktet på grådighet i Norge. Hun er bare opptatt av utbytte og suger kraften ut av bedriftene, sier Solberg til NTB.

Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein mener at budsjettet er fritt for initiativ som peker framover.

– Det er ingenting her som hjelper eksportnæringen og små og mellomstore bedrifter. Budsjettet er snarere en bekreftelse på at vi trenger en ny regjering til høsten, sier Leirstein.

Venstres leder Lars Sponheim synes bruken av oljepenger nå nærmer seg grensen for det ansvarlige, men har mer problemer med prioriteringene i revidert budsjettet enn med omfanget.

– Det er altfor tafatt på områder som forskning/utdanning og klima/miljø. Det er grått og kjedelig, sier Sponheim.

Kristelig Folkepartis Hans Olav Syversen er skuffet over at revidert budsjett ikke inneholder ett eneste nytt tiltak mot fattigdom, eller noe om fjerning av moms for frivillig sektor.

– Budsjettet er blast og lite offensivt. Det er positivt at det blir mer til kommunene, men det mangler noe om grønne avgifter, sier Syversen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse