JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Savner politiske grep

Opposisjonen mener revidert nasjonalbudsjett mangler politiske grep for å få Norge ut av krisen.

Regjeringens konsekvente avvisning av kutt i arbeidsgiveravgiften som et midlertidig og hurtigvirkende tiltak, blir sterkt kritisert av Fremskrittspartiet og Høyre, samt næringsorganisasjoner som HSH og Bedriftsforbundet.

Venstres leder Lars Sponheim betegner revidert budsjett som en «politikkfri» sone, en spolert anledning til å vise hvordan landet skal loses gjennom krisen og komme styrket ut av nedgangstidene.

Han synes bruken av oljepenger nå nærmer seg grensen for det ansvarlige, men har mer problemer med prioriteringene i revidert budsjettet enn omfanget.

– Det er altfor tafatt på områder som forskning/utdanning og klima/miljø. Det er grått og kjedelig, sier Sponheim.

Ikke svaret

Høyres leder Erna Solberg synes ikke revidert budsjett er svaret på Norges utfordringer.

– Tvert imot. Det er et utrolig passivt opplegg. Regjeringen har allergi mot skatte- og avgiftslettelser, og det eneste de oppnår, er at ledigheten øker og øker. Finansminister Kristin Halvorsen er blitt det nye ansiktet på grådighet i Norge. Hun er bare opptatt av utbytte og suger kraften ut av bedriftene, sier Solberg til NTB.

Finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner kan ikke finne noen nye tiltak i kampen mot ledigheten. Han mener regjeringen ignorerer små og mellomstore bedrifter som daglig kjemper for å overleve.

– Regjeringen snur det døve øret til. Nesten én million mennesker jobber i disse bedriftene. De har ikke merket noe til tiltakspakken så langt, og de har åpenbart heller ikke noe godt i vente, sier Sanner.

– Ganske tannløst

Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein mener at budsjettet er fritt for initiativ som peker framover. Han mener også at regjeringen skusler bort en god anledning.

– Isteden ser vi noe som knapt kan kalles en revidering. Det er ingenting her som hjelper eksportnæringen og små og mellomstore bedrifter. Budsjettet er snarere en bekreftelse på at vi trenger en ny regjering til høsten, sier Leirstein.

Kristelig Folkepartis Hans Olav Syversen mener det er skuffende at revidert budsjett ikke inneholder ett eneste nytt tiltak mot fattigdom, eller noe om fjerning av moms for frivillig sektor.

– Budsjettet er blast og lite offensivt. Det er positivt at det blir mer til kommunene, men det mangler noe om grønne avgifter, sier Syversen. KrF slutter seg ikke til kravet om allmenn fjerning av arbeidsgiveravgiften, men vil ha den bort for lærlingplasser.

Bedriftene sukker

HSH-sjef Vibeke Madsen er skuffet over det reviderte budsjettet.

– Regjeringen lytter rett og slett ikke til småbedriftene. Vi kjenner oss ikke igjen i det bildet finansministeren tegner. De tilbakemeldingene vi får, viser en helt annen virkelighet. Tiltakspakken har foreløpig ingen virkning, og nå snakker de om høsten. I mellomtiden tærer bedriftene på egenkapitalen, sier Madsen.

Hun vil ikke tegne et helsvart bilde, men etterlyser tiltak som virker her og nå. Nedsatt arbeidsgiveravgift mener hun er et slikt tiltak.

Lederen av Bedriftsforbundet, Tom Bolstad, er helt enig med HSH.

– Månedene går uten at noe skjer. Bedriftene spiser opp egenkapitalen og blir enda mer sårbare. Tiltakene mot ledighet må jo komme før arbeidsplassene er gått tapt og folk tvinges i ledighet, sier Bolstad.

Direktør for samfunnskontakt i NHO, Espen Søilen, mener revidert budsjett ikke har noe til de bedriftene som trenger det mest. Han mener den siste innskjerpingen av formuesskatt og arveavgift tynger bedriftene unødig i en vanskelig tid og må gjøres om. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse