JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sukkersøt seier for LO

Regjeringen endrer sukkeravgiften som gjør smakstilsatt vann dyrere enn annen drikke. LO hører søt musikk.

Også Bryggeri og drikkevareforeningen roser forslaget og mener det er et avgjørende grep for å hjelpe hardt pressede produsenter.

– Vi har sett store utslag av den uvarslede avgiftsøkningen på 62 prosent som ble innført i statsbudsjettet for 2009, så det er gode nyheter at de nå snur i denne saken, sier direktør Halfdan Kverneland Olafssøn i Bryggeri og drikkevareforeningen.

Han er imidlertid ikke fornøyd med at økningen i produktavgiften på andre alkoholfrie drikkevarer blir stående, og ber om en total gjennomgang av særavgiftene på drikkevarer fram mot neste statsbudsjett.

– Samarbeid fungerer

– Dette viser at det fagligpolitiske samarbeidet fungerer. Vi er veldig godt fornøyd med regjeringen, og håper at vi på sikt også vil få gjennomslag for kravet om gradert sukkeravgift på brus, sier leder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund til NTB.

Forbundet ønsker at brus med mye sukker skal avgiftsbelegges strengere enn brus med lavt sukkerinnhold, men Pedersen er likevel tilfreds med at regjeringen i sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett endrer forskjellsbehandlingen som sukkeravgiften medførte.

Avgiften gjorde blant annet at vann som er tilsatt en dråpe sitron eller lime, omfattes av avgiften, i motsetning til vann som ikke er smakstilsatt.

Nå har altså regjeringen avgjort at vann tilsatt konsentrater fra frukt, bær og råsaft, ikke skal avgiftsbelegges.

Fra 1. juli

Detaljene skal presiseres nærmere i et revidert regelverk som vil gjelde fra 1. juli.

Med denne regelpresiseringen vil regjeringen sikre at en blanding av to avgiftsfrie produkter som vann og juice ikke blir avgiftspliktig, opplyser Finansdepartementet i sine kommentarer til revidert nasjonalbudsjett.

Regjeringen har fulgt anbefalinger fra Helse- og omsorgsdepartementet om at tilsetning av søtstoff i vann fortsatt må avgiftslegges som annen lettbrus. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse