JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glede over statlige postkjøp

Ledelse og ansatte er fornøyd med at regjeringen vil bruke 518 millioner kroner til statlige kjøp av post- og banktjenester fra Posten Norge.

– Dette er en seier for oss. Postkom har fått gjennomslag for at staten skal betale for de tjenestene de krever. Det sikrer mange arbeidsplasser. Dette er en god nyhet for folk og næringsliv i distriktene. Det vil bidra til at kvaliteten og servicen på posttjenester blir opprettholdt i hele landet, sier forbundsleder Odd Christian Øverland i Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund.

Han sier at posttjenester aldri tidligere har vært så sterkt truet som nå.

– Dagens avgjørelse fra regjeringen er et skritt i riktig retning for at vi også i fremtiden skal ha gode posttjenester i hele landet, uttaler Øverland.

Også Postens konsernledelse er fornøyd med de statlige kjøpene, men signaliserer samtidig behov for ytterligere statlige kroner. Samtidig varsles nye, store omstillinger.

Sikre tilbud

– Dette gjør vi for å sikre at vi fremdeles skal ha et godt tjenestetilbud i hele landet, tross finanskrisen, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Bakgrunnen er det faktum at Posten sliter med store underskudd, ikke bare på grunn av finanskrisen. Dette er først og fremst betaling for de leveringsforpliktelser Posten er pålagt i henhold til konsesjonen, men som ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomme.

Da budsjettet ble lagt fram i høst tydet alle prognoser på at inntektene fra den samlede virksomheten i Posten også i år kunne dekke opp kostnadene for disse. Nå ser verden helt annerledes ut, ifølge statsråden:

– Det blir sendt langt mindre brev, reklame og pakker enn tidligere, og det påvirker selvsagt økonomien i Posten. Det er viktig for oss å bidra til at folk og næringsliv skal ha tilgang til gode og likeverdige posttjenester også i framtida, og derfor går vi nå likevel inn og kjøper tjenester, sier samferdselsminister Navarsete.

Nye omstillinger

– Behovet for statlig kjøp antas å øke i årene fremover som følge av den teknologiske utviklingen med overgangen til blant annet e-post, e-faktura og nettbank, såfremt dagens konsesjonskrav ikke endres. Behovet vil øke uavhengig av om postmarkedet liberaliseres, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge AS.

Utviklingen med overgang til elektroniske løsninger vil fortsette. Det bidrar til å redusere brevmengden og Postens inntekter.

Konsernsjefen varsler fortsatt store omstillinger for å møte nye kundebehov og effektivisere driften.

– Postens suksess i fremtiden avhenger av at vi lykkes med å omstille og effektivisere virksomheten, samtidig som vi utvikler nye vekstområder, sier konsernsjef Mejdell. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse