JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brussel-kritisk kongress

Både det omstridte tjenestedirektivet, EUs postdirektiv - og selveste EØS-avtalen - måtte tåle kritiske vedtak på LO-kongressens siste dag.

Motstanderne av EUs tjenestedirektiv innså at slaget var tapt. Ingen krevde at stortingsvedtaket om å innføre direktivet i Norge skulle reversereres, men LO-lederen i Trondheim, Arne Byrkjeflot, foreslo at LO-kongressen skulle beklage at Regjeringen har valgt å innføre EUs tjenestedirektiv i Norge. Et flertall i redaksjonskomiteen ønsket å avvise forslaget, mens et mindretall på tre innstilte på å vedta det.

Et stort flertall på kongressen gikk inn for å ta Byrkjeflots formulering inn i LOs uttalelse om den faglige og politiske situasjonen.

Rasler med vetovåpenet

Også Postkom fikk uttelling for sin kamp mot et annet direktiv fra Brussel; nemlig EUs 3. postdirektiv.

– LO mener det kan være aktuelt å bruke reservasjonsretten mot postdirektivet. LO krever at regjeringen utsetter innføringen, heter det kongressens vedtak.

– Regjeringen må utrede alle konsekvensene av å bruke reservasjonsretten. I tillegg må regjeringen utrede hvilke konsekvenser direktivet vil ha på norsk distriktspolitikk, sosial dumping og statlig betaling til posten, heter det i vedtaket.

Krever EØS-evaluering

En enstemmig kongress vedtok også å kreve en omfattende evaluering av hele EØS-avtalen. «Tiden er inne for en bred og helhetlig evaluering av EØS-avtalens betydning for Norge. LO krever derfor en offentlig utredning hvor også utviklingen i forhold til faglige rettigheter og velferdsordninger inngår,» lyder det enstemmige vedtaket.

– Et gjennombrudd for å løfte denne saken på dagsorden. Med LOs tyngde vil ikke arbeiderpartiet kunne overse kravet om en evaluering av EØS-avtalen, sier en fornøyd leder i Nei til EU, Heming Olaussen.

Han berømmer LO-kongressen for å fokusere nettopp på EØS-avtalens betydning for arbeidstakernes rettigheter.

– Det er veldig viktig at nettopp LO fokuserer på dette, for faglige rettigheter utfordres hele tida av EU/EØS-systemet, sier Olaussen.

Også delegatene fra EL & IT Forbundet var godt fornøyde med LO-kongressens vedtak. Flere var på talerstolen tirsdag for å fremme nettopp forslag om en EØS-evaluering. En av dem var Ove Toska, som har kravet med seg fra Elektroarbeidernes fagforening i Hordaland.

– Veldig godt fornøyd. At LO krever en offentlig utredning, er veldig bra - det beste vi kunne få, sier Ove Toska.

Annonse

Flere saker

Annonse