JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full støtte i LO-kongressen

Postkom fikk en enstemmig LO-kongress med på å kreve at regjeringen utsetter å innføre postdirektivet i 2011. Kongressen åpner for et veto mot postdirektivet, og krever at regjeringen utreder konsekvensene av å bruke reservasjonsretten.

may.berg@lomedia.no

– Vi har kommet så langt som jeg noensinne kunne ha håpet på i forkant av kongressen, sier en lettet og fornøyd forbundsleder Odd Christian Øverland etter vedtaket på LO-kongressens siste dag.

Vedtaket.

I den næringspolitiske uttalelsen fra kongressen heter det at "LO mener det kan være aktuelt å bruke reservasjonsretten mot Postdirektivet. LO krever at Regjeringen utsetter innføringen. Regjeringen må utrede alle konsekvensene av å bruke reservasjonsretten. I tillegg må regjeringen utrede hvilke konsekvenser direktivet vil ha på norsk distriktspolitikk, sosial dumping og statlig betaling til Posten."

Forbundet hadde utpekt LO-kongressen som en viktig milepæl i kampen mot postdirektivet. Da kongressen åpnet, blåste alt Postkoms vei.

– Vår målsetning har vært å få en så samstemt kongress som mulig bak vårt forslag. Og bedre enn enstemmig går det ikke an å få det, sier Øverland.

– Hvorfor gikk ikke Postkom for å få LO-kongressen med på et vedtak om å kreve bruk av reservasjonsretten?

Fryktet delt kongress.

– Vi visste ikke om vi hadde fått hundre prosent oppslutning om et slikt krav. Tvert imot hadde vi inntrykk av at mange delegasjoner ville vært delte. Hadde vi tapt avstemningen, ville løpet vært kjørt, og en delt kongress ville også betydd et svakere vedtak for vår del, sier Øverland, og fortsetter:

– En utredning er veien å gå for å stoppe postdirektivet. Det er ikke i kongressalen denne saken avgjøres. Det er i regjering og storting de reelle beslutningstakerne sitter. En enstemmig LO-kongressen er bra å ha i ryggen når vi nå starter jobben opp mot regjeringen for fullt, sier Øverland.

Han håper at statsminister Stoltenberg, samferdselsminister Navarsete og utenriksminister Gahr Støre bruker den tida man har til rådighet til å utrede konsekvensene av at Norge bruker reservasjonsretten mot EUs 3. Postdirektiv.

– Det er første gang en LO-kongress vedtar å anbefale regjeringen å bruke reservasjonsretten. Vedtaket er i så måte historisk, sier Øverland.

Annonse
Annonse