JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO gikk mot venstre

Venstresiden kom styrket ut av LO-kongressen etter valget av ny ledelse og vedtak med brodd mot EU.

Også motstanderne av oljeutvinning kunne notere en liten seier.

Verneinteressene vant ikke helt fram, men LO vedtok å anlegge en føre var-holdning til oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen samt kysten av Møre.

– Flere og flere i LO ser at fagbevegelsen må ta ansvar for å sette grenser for Norges klimaversting, oljeindustrien. Det er et positivt tegn i tiden fra LO, sier nestleder Ola Skaalvik Elvevold i Natur og Ungdom.

En annen pressgruppe, Nei til EU, er godt fornøyd med den kritiske holdningen LO-kongressen har anlagt mot EU. Landets største arbeidstakerorganisasjon vil evaluere hele EØS-avtalen, beklager at regjeringen innfører tjenestedirektivet og åpner for bruk av reservasjonsretten mot postdirektivet.

– Dette er et gjennombrudd for å løfte denne saken på dagsorden. Med LOs tyngde vil ikke Arbeiderpartiet kunne overse kravet om en evaluering av EØS-avtalen, sier leder Heming Olaussen i Nei til EU.

Fornøyd

Rødts Arne Byrkjeflot har vært høyt og lavt under LO-kongressen. Han er meget godt fornøyd med EU-vedtakene, og mener LO nå har endret syn på det omstridte tjenestedirektivet. Kongressen vedtok å beklage at direktivet innføres i Norge, mot stemmene til flertallet i redaksjonskomiteen.

– Dette er mer enn en symbolsk seier. Nå er LO per definisjon imot direktivet, sier Byrkjeflot til NTB.

LO-leder Roar Flåthen ser det ikke helt slik.

– Jeg velger å betrakte vedtaket som et uttrykk for den store diskusjonen vi har hatt om dette temaet. Selve saken er avgjort, sier han.

At EØS-avtalen bør evalueres og ses i forhold til utviklingen av faglige rettigheter og velferdsordninger, er Flåthen positiv til.

– Det er på sin plass med en offentlig utredning om dette spørsmålet, men det er altfor tidlig å si hva en slik evaluering bør lede til. Vi må på en eller annen måte opprettholde en tilknytning til EU, sier Flåthen, som nå er sikker på at regjeringen vil sørge for at konsekvensene av EØS-avtalen blir kartlagt.

Venstresiden fikk også gjennomslag på det internasjonale området. LO vedtok nemlig at en internasjonal boikott av Israel må vurderes dersom FN-resolusjonene om de palestinske områdene følges opp.

Omstridt valg

Debatten under LO-kongressen var preget av kompromissvilje om de store stridsspørsmålene. Det gjorde at det fem dager lange stevnet ble en omforent affære - med ett betydelig unntak.

Torsdagens valg til LOs ledelse opprørte mange av delegatene. Fagforbundets leder Jan Davidsen tok fullstendig regi og byttet ut sine folk i LOs øverste ledelse. Det medførte at Rita Lekang og Geir Mosti ble vraket etter henholdsvis tolv og fire år i ledelsen. Inn kom Fagforbundets nestleder Gerd Kristiansen og ungdomskandidaten Kristian Tangen. Begge regnes som tryggere representanter for venstresiden i LO enn forgjengerne.

Allerede fredag ble Geir Mosti for øvrig konstituert i Gerd Kristiansens gamle stilling som første nestleder i Fagforbundet.

– Det går ikke an å være misfornøyd med en slik løsning, sier Mosti til NTB. Han legger ikke skjul på at det er Fagforbundets leder Jan Davidsen som også nå har trukket i trådene.

– Så han er altså akkurat så mektig som pressen skriver?

– Ja, han er mektig, sier Mosti.

Som et resultat av at Gerd Kristiansen er ny nestleder i LO, ligger alt til rette for at Davidsen selv kan ta gjenvalg som leder under landsmøtet i Fagforbundet til høsten (ANB-NTB)

Annonse
Annonse