JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rask åpning av nasjonalparker

Åpning av to nye nasjonalparker – Breheimen og Ytre Hvaler – planlegges før årets stortingsvalg.

Forutsetningen er at Miljøverndepartementet og regjeringen rekker å ferdigbehandle disse to vernesakene.

Direktoratet for naturforvaltning (DN) har nylig lagt fram sin tilråding for Miljøverndepartementet om etablering av Breheimen nasjonalpark i Lom og Skjåk kommuner i Oppland og Luster kommune i Sogn og Fjordane.

Miljøverndepartementet skal nå ta standpunkt til forslaget, som i tillegg omfatter fem landskapsvernområder og ett naturreservat i tilknytning til nasjonalparken. I tillegg til å vurdere avgrensning og verneregler, arbeider departementet allerede med planer for et åpningsarrangement i midten av august. Datoen er ennå ikke fastsatt, får NTB opplyst.

Østfold og Nordland

Samtidig planlegger Miljøverndepartementet også et åpningsarrangement for Ytre Hvaler nasjonalpark i Østfold. Her er datoen fastsatt til 9. september. Dette blir et felles arrangement med Sverige, som samtidig skal markere åpningen av Kosterhavets nasjonalpark.

DNs forslag om ytterligere to nasjonalparker - Visten-Lomsdal og Sjunkhatten i Nordland - ligger også til behandling i Miljøverndepartementet. Åpningsdatoene for disse to er ennå ikke bestemt.

Breheimen

DN foreslår at verneområdene i Breheimen skal ha et samlet areal på cirka 1.794 kvadratkilometer. Av dette får Breheimen nasjonalpark et areal på 1.691 kvadratkilometer i kommunene Skjåk, Lom og Luster.

I tillegg omfatter verneforslaget Strynefjellet landskapsvernområde (11,8 kvadratkilometer) og Mysubytta landskapsvernområde (5,6 kvadratkilometer) i Skjåk, Høydalen landskapsvernområde (11,1 kvadratkilometer) i Lom, Mørkridsdalen landskapsvernområde (34,7 kvadratkilometer) og Vigdalen landskapsvernområde (29,2 kvadratkilometer) i Luster, og Høyrokampen naturreservat (9,9 kvadratkilometer) i Lom.

Stridsspørsmål

DN foreslår at det skal opprettes et interkommunalt forvaltningsorgan for Breheimen nasjonalpark og de tilgrensende verneområdene, og at det opprettes to stillinger - én i Luster og én i Skjåk.

Alle de tre kommunene har uttalt at de ønsker lokal forvaltning av verneområdene. Luster kommune og Skjåk kommune ønsker kommunevis forvaltning, og har fått støtte for dette fra Fylkesmannen i Sogn og Fjordane.

Andre stridsspørsmål gjelder bruk av snøskuter, der DN går inn for strengere regler enn det fylkesmennene har tilrådd. DN går også imot tilrådingen fra Fylkesmannen i Sogn og Fjordane om en dispensasjonsregel som åpner for oppføring av et kulturlandskapssenter med åtte nye bygninger i Mørkridsdalen i Luster. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse