JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overskuddet blir i NSB

Regjeringen går bort fra å ta en fast prosent i utbytte hvert år. I stedet skal den foreta en vurdering av behovene i selskapet.

oystein@lomedia.no

NSB har bidratt med 800 millioner kroner i statskassa de siste tre årene. Nå kommer omfattende investeringer. Fire milliarder skal brukes på nye tog, samtidig som gamle vogner pusses opp for to milliarder.

– Veldig fornuftig å se an bedriftens økonomi og hvilke behov NSB har, mener forbundsleder Kjell Atle Brunborg.

– Jernbaneforbundet har krevd en slik utbyttepolitikk lenge, og skrevet dette i våre merknader til statsbudsjettet gjennom flere år. Dette er et godt eksempel på at Regjeringen lytter og gjennomfører saker som fagforbundene ønsker, sier Brunborg.

Flytoget starter trafikk til og fra Drammen onsdag 2. september, og er i gang med å forlenge sine 16 sett ved å bygge en ekstra mellomvogn.

– Samme prinsipp bør gjelde for Flytoget. De har også behov for egne midler, sier Kjell Atle Brunborg.

Nytt materiell.

I forslaget til Nasjonal transportplan 2010–2019 legger Regjeringen opp til en omfattende satsing på jernbane.

– Da er det på sin plass at NSB står best mulig rustet til å sikre kundene et godt og miljøvennlig alternativ når ny infrastruktur etter hvert kommer på plass, sier konsernsjef Einar Enger, som mener det er bra at en større del av overskuddet blir i bedriften.

– Regjeringen har økt satsingen på jernbane. Det gjør at NSB må øke sine investeringer. Derfor går vi inn for en ny utbyttemodell som blant annet innebærer at selskapet får beholde en større del av overskuddet de nærmeste årene, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Den varslede endringen kommer fram i stortingsmelding nummer 21 (2008-2009) , ”Om virksomheten til NSB AS”. Formålet med den er å gi Stortinget en orientering om utviklingen, om de viktigste utfordringene, samt strategi og planer.

Regjeringen mener det er fornuftig å la mer penger bli i selskapet de neste tre til fem årene, og antyder et utbytte på 50 prosent av overskuddet. Det vanlige har vært 75 prosent. I et normalår tilsvarer dette en reduksjon på mellom 100 og 150 millioner kroner.

Annonse

Flere saker

Annonse