JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjøttarbeidere en mangelvare

Så lenge slakteriene ikke har tilstrekkelig rekruttering, er import av fagarbeidere nødvendig. Norturas mål er at 7 av 10 kjøttarbeidere skal ha fagbrev innen 2010.

– Målet står fast, men er vanskelig å nå, innrømmer konserntillitsvalgt Bjørn Tore Kyllo. Nortura BA, landets største innenfor foredling av kjøtt, har 6 500 ansatte. Mens konsernet har behov for 100 nye lærlinger i år, har bare 32 elever meldt sin interesse. Dette forklarer noe av årsaken til inntak av fremmed arbeidskraft.

Hardt å beholde nivået

– Målet ble satt for snart 10 år siden, men måloppnåelsen er utsatt et års tider, til utgangen av neste år. I dag ligger dekningen på mellom 55 og 60 prosent. Dette er veldig høyt, langt over snitt, men veien videre vil bli svært krevende. Det er hardt nok å opprettholde dagens nivå. – Hva er hovedårsakene til manglende rekruttering? – Vi hadde sett at faget hadde vært mer attraktivt. Det er mer stas med kokkelue, og det er nettopp kokkefaget som er vår argeste konkurrent og lærlingene. Kokkene er også betydelig flinkere til å profilere seg og yrket sitt. Vi må med andre ord bli enda flinkere til å markedsføre oss overfor ungdommen. Når det gjelder lønn, er kjøttbransjen konkurransedyktig, og arbeidet foregår stort sett på dagtid. Vi satser også på tilbud om fagutdanning overfor ansatte i bransjen. Her fins flere karrieremuligheter. – Stor turnover av arbeidskraft? – Den har nok økt også i kjøttbransjen, men ikke mer enn i andre. Arbeidskrafta er stabil, sier Bjørn Tore Kyllo.

En tredjedel av behovet

– Utfordringen er å få nok lærlinger. Målet for inneværende år er 100 nye lærlinger fordelt på de 42 fabrikkene i konsernet, men hittil er det bare 32 elever som har ført opp kjøtt som 1. prioritet. Hvor mange vi til slutt får, vet vi først i august, opplyser Åge Eide, som har hovedansvaret for måloppnåelsen. – Svikter rådgivningstjenesten i skoleverket? – Vårt inntrykk er at rådgivere vet for lite om vår bransje. Vi får en langt bedre kontakt med ungdommen både når vi selv driver oppsøkende virksomhet og ved besøk av elever. – Er svaret på opppgaven import av utenlandsk arbeidskraft? – Målet om at 7 av 10 skal ha fagbrev er ikke lagt til side, men vi trenger litt mer tid før vi når målet. Bedriftene er avhengig av dyktige fagarbeidere, og disse finner vi også blant utlendingene. Hvor stort innslag av utenlandsk arbeidskraft den enkelte bedrift har, varierer fra region til region. Der arbeidsledigheten er lav, er innslaget stort. Derfor har våre bedrifter i Rogaland få utlendinger, mens innslaget er større på Rudshøgda i Hedmark, sier Åge Moe i Nortura.

Har 6 500 ansatte

Nortura BA er et resultat av fusjonen mellom Gilde Norsk Kjøtt BA og Prior Norge BA, og er organisert som et samvirke eid av 28 100 bønder. Selskapet har en årsomsetning på ca 17 millarder kroner, med industrivirksomhet i 37 kommuner fordelt på 15 fylker og har ca 6 500 medarbeidere.

Annonse
Annonse