JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp på jakt etter makt

Fremskrittspartiet er villig til å gå i regjering nær sagt for enhver pris.

Ingen prinsipper er hellige, ingen partnere utelukket og det finnes ingen smertegrense for oppslutning.

– Det er naturlig at det største reelle alternativet danner regjering, medgir Frp-nestleder Per Sandberg. Men han poengterer at Fremskrittspartiet ikke stiller noen ultimative krav når spørsmålet er regjeringsdannelse - heller ikke for hvor stor oppslutning partiet må ha for danne regjering, alene eller med andre.

– Men det er klart at det nok blir vanskelig hvis vi bare får 5 prosent i valget, sier Sandberg til NTB.

Det er uansett svært lite sannsynlig at Frp får regjeringsoppdraget av kongen hvis Arbeiderpartiet eller en sentrum-høyre koalisjon er større. Hvis de rødgrønne beholder flertallet, er utfallet gitt.

Selvsikkert Frp

Et regjeringsklart og selvsikkert Frp holder landsmøte på Gardermoen til helgen, trolig det største noen gang. Over 600 delegater og gjester er påmeldt til det tre dager lange landsmøtet. Der blir Siv Jensen valgt til partiets første leder og går samtidig av som historiens siste formann, i og med at et enstemmig landsstyre har innstilt på avskaffe dagens formannstittel.

– Dette blir et av de aller, aller viktigste landsmøtene til Frp noen gang. Partiprogrammet vi vedtar her blir det som skal ligge til grunn for regjeringsforhandlinger etter valget. Vi er valgkampklare og styringsklare, sa Jensen under en pressekonferanse i Oslo tirsdag ettermiddag.

Gemyttlig landsmøte

Nestlederne Per Sandberg og Per Arne Olsen stiller til gjenvalg uten motkandidater, og mesteparten av brodden er tatt ut av programprosessen på forhånd. Leder Siv Jensen kaller de få dissensene i programforslaget udramatiske.

– Vi regner med at de store debattene kommer til å handle om bompenger og problemstillinger rundt dette, den kjønnsnøytrale ekteskapsloven og homofiles rettigheter til å adoptere og jeg håper og tror at vi skal få avklart det som har med juryordningen å gjøre, sa Sandberg, som har ledet programkomiteen.

Ingen smertegrense

Partiets ikke-ultimative linje innebærer derfor at det heller ikke finnes noen definert smertegrense for hvilke innrømmelser partiet er villig til å komme med i eventuelle regjeringsforhandlinger med Høyre etter valget. Sandberg er klar over at det er kjøttvekta som gjelder. Frp stiller sterkt i forhandlingene hvis dagens meningsmålinger blir valgresultatet.

– Det er dessuten naturlig at det er det største partiet som får statsministeren, sier Sandberg.

Både Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen har lansert seg selv om statsministerkandidat for en ikke-sosialistisk regjering etter valget. I et sentrum-høyresamarbeid etter valget, vil statsministerspørsmålet trolig være relativt enkelt å avklare. Men skulle Høyre og Fremskrittspartiet finne sammen, blir dette et av stridstemaene. Begge ser på seg selv som naturlige statsministre i en framtidig regjering. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse