JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Borten Moe vil ha svar

Lederen i næringskomiteen på Stortinget, Ola Borten Moe (Sp), lover å se nærmere på påstandene om oppdrettsnæringen.

Borten Moe fikk tegnet et dystert bilde av norsk oppdrettsnæring i utlandet, med delvis statseide Cermaq og John Fredriksens Marine Harvest i spissen, da han fikk besøk av Pure Salmon Campaign. Denne uka er de i Norge med en stor delegasjon indianere og oppdrettskritikere fra flere land.

– Jeg fikk høre at norskeide oppdrettsselskaper i utlandet påvirker både villaks, miljø og mennesker negativt, spesielt i British Columbia i Canada og i Chile, sier Borten Moe til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Nå vil han ta opp saken med Marine Harvest og Cermaq for å få deres versjon, og deretter med næringsminister Sylvia Brustad ettersom staten er en viktig eier i Cermaq. Han understreker at han ikke vil kritisere selskapene før han har fått alle fakta på bordet.

– Men jeg skulle ønske at norske selskaper i utlandet følger de samme standarder som de gjør i Norge, sier Borten Moe.

Han synes utviklingen for laksenæringen som driver i Norge har vært hyggelig på flere områder, men understreker at langvarig press fra myndigheter og miljøvernorganisasjoner måtte til først.

– Det er uansett myndighetene i Chile og Canada som først og fremst skal regulere næringen der, men hvis staten ikke er villig til å ta grep, har Norge et internasjonalt ansvar som eier i Cermaq, sier Borten Moe.

– Det skal ikke være en annen etikk for laks enn for oljefond og Telenor, mener han. (ANB)

Annonse
Annonse