JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Miljøindustri – i startfasen

- Fullskala rensing av gasskraftverket på Kårstø basert på utenlandsk, uprøvd teknologi vil bare være symbolpolitikk. Vi må få prøvd ut ny, norsk teknologi snarest mulig – og det må være på Kårstø, sa Atle Tranøy.

Det er Aker Kværners pilotprosjekt ”Just Catch”, som Atle Tranøy vil ha opp og stå på Kårstøs gasskraftverk. Det vil forsinke fullskala CO2-rensing, og miljøbevegelsen har gått hardt inn for å rense Kårstø-verket snarest mulig. Etter deres mening vil det bety innkjøp av teknologi fra utlandet.

Tidligere oljeminister Odd Roger Enoksen hadde ennå ikke tatt noen beslutning om hva slags teknologi som skal brukes da han gikk av nylig.

Ballen til Haga

- Jeg vil du skal ta med deg dette til oljeminister Åslaug Haga, sa Tranøy.

- Satsinga på å få full CO2-rensing må gjøres slik at norsk teknologi kan få mulighet til å prøve ut sine løsninger. Skal vi lykkes, må vi gjøre det så snart som mulig, og det betyr på Kårstø.

Å lykkes, det vil si at norsk industri skal bli ledende og skape arbeidsplasser på å eksportere er miljøvennlige løsninger, også for CO2-rensing.

Slåss for vindmøller

Bortsett med arbeid for bioenergien, og bortsett fra flere som argumenterte for å oppruste og produsere mer vannkraft, var det ellers bare Tor Ivar Ruud fra Kristiansand Støperiarbeiderforening som fortalte om industriproduksjon av miljøvennlig energi i Norge.

- Jeg ble skuffet da jeg så at Roar Flåthen mener vi ikke kan satse på vindmøller for å skaffe miljøvennlig energi, sa Ruud, som jobber en bedrift som lager komponenter til vindmøller.

- I Danmark står vindmøller for opp til 20 prosent av energien. Han får henvende seg til oss hvis han vil ha greie på dette feltet. En eneste av de største møllene vi leverer til, produserer 90 millioner kWh i året. En mølle kan forsyne 450 husstander. Vårt satsingsområde må inkludere vindkraft, og vi må prøve å påvirke myndighetene til å innføre grønne sertifikater.

Annonse
Annonse