JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU-motstand på stortingslistene

Det er flest EU-motstandere blant stortingskandidatene ved høstens valg.

Det viser en meningsmåling som analysebyrået Perduco har utført. 48 prosent av kandidatene sier nei til EU, mens 42 prosent er for et medlemskap i den europeiske unionen.

Tolkes ulikt

Men verken ja- eller nei-generalene tror helt på tallene i målingen.

– Jeg regner med at dette betyr et solid ja-flertall i det nye Stortinget. Ni prosent har ikke bestemt seg, og jeg regner med at mange av dem ender som ja-folk, sier generalsekretær Grete Berget i Europabevegelsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun hevder at det er mer kontroversielt å stå fram som EU-tilhenger enn EU-motstander.

– Det er godt å se at det er et solid ja-flertall blant både Høyres og Arbeiderpartiets kandidater, sier Berget og skynder seg med å legge til at det gleder hennes hjerte at det også er ja-flertall blant Venstres listekandidater. Hun tror videre at mange av KrFs og Frps kandidater vil bli ja-folk dersom Island skulle bli EU-medlem.

Demokratiet

Lederen i Nei til EU, Heming Olaussen, gleder seg over at det er flest nei-folk blant stortingskandidatene.

– Men det er et aldri så demokratisk problem at Stortingets EU-holdning alltid har avveket fra folkemeningen, sier Olaussen og viser til at det er solid nei-overvekt i befolkningen.

– Derfor er jeg ikke så sikker på verdien av denne målingen blant stortingskandidatene. Nei til EU vil drive en aktiv kampanje fram til stortingsvalget, og vi har stilt sju EU-relaterte spørsmål til kandidatene. Dette er spørsmål vi vil forfølge gjennom hele den neste stortingsperioden, sier Olaussen.

Høyre og Ap

95 prosent av Høyres kandidater er for et EU-medlemskap. I Ap er ja-andelen 52 prosent, mens 36 prosent sier nei. Venstre er delt helt på midten, med 46 prosent for og 43 prosent mot EU.

Senterpartiet har bare EU-motstandere på listene. Fremskrittspartiet kan skilte med en knapp nei-overvekt. 44 prosent av Frp-kandidatene sier nei til EU, mens 39 prosent er EU-tilhengere. I Fremskrittspartiet finner vi også 17 prosent som er usikre.

59 prosent av kandidatene fra Oslo og Akershus sier ja til EU, mens 68 prosent av kandidatene fra Nord-Norge er EU-motstandere.

Gjenspeiler

Seniorrådgiver Einar Ravndal i Perduco mener undersøkelsen viser at stortingskandidatenes EU-standpunkt gjenspeiler holdningen i befolkningen.

– Men det er kanskje overraskende at EU-motstanden er størst på toppen av fylkeslistene, sier Ravndal.

437 stortingskandidater har deltatt i undersøkelsen til Perduco, som er gjennomført i perioden 17. april til 7. mai. Utvalget av kandidater gjenspeiler geografi og partistørrelse på Stortinget i dag. (ANB)

Annonse
Annonse