JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velferdsstat, ikke velferdssamfunn

I debatten om velferdssamfunnet og folketrygden krevde en rekke delegater mer solidaritet og bedre offentlige ordninger. Flere ønsket også å beholde ordet velferdsstat, for å vise at det offentliges rolle fortsatt skal være sterk.

Folk som er falt helt ut av arbeidslivet, er en glemt gruppe, som Fellesforbundet må gjøre noe for, sa Heidi Fredriksen fra Mandal Fagforening. Dette er folk som ikke skriker høyt i samfunnsdebatten, trass i at det er en personlig tragedie å gå ned til kanskje 60 prosent av inntekten.

Fredriksen fortalte landsmøtet at hun er gift med en småbarnsfar som ble ufør i trettiåra. Som ansatt i industrien har hun fått mer i lønnstillegg bare dette året, enn han har fått på 4-5 år. Det ser ut som forskjellene bare øker, jo bedre lønnstillegg vi får, vi som er i jobb, sa hun.

Tennene – en del av kroppen

Anita Frøland fra Oslo Grafiske sa at egenandeler er en av de mest usosiale ordningene i landet. Siden 1997 har egenandelene økt kraftig, og Frøland ønsket seg sterkere støtte fra Fellesforbundet til det som er nedfelt i LOs handlingsprogram.

Hun ville derfor ha et nytt strekpunkt inn i forbundets handlingsprogram – en gradvis nedtrapping og avvikling av egenandeler på helsetjenester og medisiner.

Og når det gjelder tannhelsetjenesten, er Norge dårligst i Norden. Undersøkelser viser at over ti prosent av voksne ikke har råd til å gå til tannlegen. Anita Frøland var en av flere som ville ha et nytt strekpunkt inn i handlingsprogrammet – tannhelsetjenesten bør være et offentlig ansvar.

Boliger for ungdom

Mange var på talerstolen for å snakke for sosial boligbygging. Roger Kristensen fra Tømrer- og Byggfagforeningen og Susanne Kristensen fra Tromsø Bygning var spesielt opptatt av ungdoms problemer på boligmarkedet. Boligprisene er gått i været, og vanlig ungdom er sjanseløs på boligmarkedet. Selv på utleieboliger er det budrunder. Og de færreste har foreldre som kan hjelpe økonomisk så det monner. Den formuleringen som står i papirene er utrolig tynn. Det trengs det flere rimelige utleieboliger, billige studentboliger og etableringslån, mente de to ungdommene.

Annonse

Flere saker

Annonse