JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bikkjeslagsmål om miljøpolitikken

Det ble et skikkelig bikkjeslagsmål i Stortinget onsdag om hvem som har rett i beskrivelsen av norsk miljøpolitikk.

Opposisjonen mener miljøvernminister Erik Solheim (SV) er den store taperen, mens Solheim selv sier at det er en grunnleggende forskjell mellom hva den rødgrønne regjeringen har fått til og hva den forrige regjeringen evnet.

– Den forrige regjeringen bare snakket. Vi bare gjorde det, sa han i den muntlige spørretimen onsdag.

– Den rødgrønne regjeringen har totalt endret norsk miljøpolitikk, fortsatte han og ertet på seg opposisjonen med Kristelig Folkeparti og Venstre i spissen.

Solheim gikk enda et skritt videre da han viste til at Norge er blitt kåret av FN til «Global Champion of the World» når det gjelder miljøpolitikken.

– Sammenlignet med alternativet har vi alt å skryte av, slo han fast.

Svar på tiltale

Opposisjonen reagerte heftig på det de mener er statsrådens selvskryt.

– Historiebeskrivelsen hans får hans venner på ytterste venstre fløy til å fremstå som lavmælte, kvitterte Høyres Peter Gitmark.

Gunnar Kvassheim sa at statsråden nok kunne fremstå som potent i utlandet.

– Men han fremstår som mer eller mindre kastrert på hjemmebane, la han til.

KrF-leder Dagfinn Høybråten holdt seg unna bildebruken og nøyde seg med å konstatere at Solheims skryteliste ikke gjør inntrykk på noen.

– Grunnen til at opposisjonen er allergisk mot skrytelista er at den rammer disse partiene midt i hjerterota, svarte statsråden.

Dobbeltkommunikasjon

Opposisjonen beskyldte Solheim for å være en dobbeltkommunikasjonens mester.

De ramset opp saker der regjeringens politikk er i strid med SVs partiprogram og trakk spesielt fram Goliat-utbyggingen og verneplanen for Barentshavet. Uttalelsene fra tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) om at det er krefter innad i regjeringen som motarbeider arbeidet med å få til mer fornybar energi, ble også trukket fram.

Solheim innrømmet at er blitt gjort for lite når det gjelder satsing på fornybar energi, men kjente ikke til noen motstandere i regjeringen.

Han sa at det hadde vært en dragkamp i regjeringen om Goliat og verneplanen for Barentshavet, men nektet å være med på at SV var den store taperen.

– Jeg er stolt av hva SV med 8 prosent av stemmene bak seg klarte å få til, konkluderte han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse