JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljekompromiss fra Jorunn fikk flertall

Alle virket fornøyd med vedtaket som ble fattet om olje- og gass i nord.

sym@lomedia.no

Hvilke områder som skal åpnes for olje- og gassutvinning var et av stridstemaene på LO-kongressen. Jan Olav Andersen fra EL & IT var første taler da debatten om handlingsprogrammet startet og hadde et miljøbudskap. Også NTL og Fagforbundet jobbet for at blokkene utenfor Lofoten og Vesterålen ikke skal åpnes før tidligst i 2013, mens Fellesforbundet og Industri Energi vært har pådriver for økt petroleumsaktivitet.

Forslaget om en «føre var» -politikk som ble lagt fram av Fagforbundets Jorunn Romsdal, samlet et stort flertall på kongressen. Formuleringen i LOs handlingsprogram lyder dermed: «LO vil arbeide for igangsetting av konsekventutredninger med sikte på olje- og gassproduksjon i de stengte og uåpnede delene av Barentshavet, Norskehavet og Skagerak. Utvinningen må baseres på norsk verdensledende teknologi som ivaretar tungtveiende hensyn til miljø, sikkerhet og sameksistens med fiskeri- og reiselivsnæringer. En «føre var» politikk vil derfor være LOs utgangspunkt for de stengte og uåpnede områdene som skal vurderes i forbindelse med revidert forvaltningsplan for nordområdene i 2010.»

Det er et kompromiss EL & IT Forbundet kan leve med.

– Personlig er jeg imot oljeboring i disse områdene, og derfor er jeg kanskje litt skuffa. Men vi fikk til et kompromiss, og slik det står nå, er det til å leve med, sier Jan Olav Andersen til Nettverk.

Like tilfreds er fagligpolitisk leder i Industri Energi, Frode Alfheim, som selv deltok i redaksjonskomiteen.

– Vi har fått et godt vedtak som går noe lenger enn vedtaket på Arbeiderpartiets landsmøte, sier han.

Store deler av diskusjonene i redaksjonskomiteen har gått på olje og gass, sa redaksjonskomiteens leder Ellen Stensrud Redaksjonskomiteen hadde hele ti forslag på olje og gass hvorav sju gikk på varig vern eller vern i neste kongressperiode. Det så lenge ut til at redaksjonskomiteen skulle komme tilbake til LO kongressen med delt innstilling på dette punktet, men klarte å fi nne frem til enighet.

– Jeg er godt fornøyd med at vi klarte å komme frem til en enighet i redaksjonskomiteen, sier Alfheim til IE Aktuelt.

LO-Aktuelt nr. 9/2009

Annonse

Flere saker

Annonse