JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Går for nulloppgjør

Svenske arbeidsgivere vil i 2010 ikke gå med på sentrale lønnstillegg. De vil redusere minstelønningene, ha mer fleksible arbeidstider og lokale tilpasninger til tariffavtalene.

nina.sandaas@lomedia.no

Våren 2010 skal tariffavtalene for 1,5 millioner ansatte i bedrifter som er tilsluttet Svenskt Näringsliv forhandles på nytt. Totalt skal det forhandles for 3 millioner arbeidstakere.

Sikre mot lavkonjunktur I et felles debattinnlegg i Dagens Nyheter i dag viser lederne for Svenskt Näringsliv og seks andre representanter for bransjeorganisasjoner sitt sanne ansikt. Fordi de regner med at den økonomiske krisen vil ramme Sverige hardt til neste år – med en nedgang i BNP på 4 prosent og en anslått ledighet på 12 prosent – må arbeidsplassene sikres mot lavkonjunkturen. Det er beregnet at arbeidsledigheten blant unge vil nå ufattelige 30 prosent.

Krisen krever at man redder så mange bedrifter som mulig. Forslag nr 1. på de svenske arbeidsgivernes liste er derfor en pause i lønnsøkningene. Lønnspåslag bør helt og holdent overlates til bedrifter og virksomheter.

Mer fleksibilitet Ifølge arbeidsgiverne er det de høye minstelønningene som gjør inngangsbilletten til arbeidsmarkedet for de unge så dyr og som skaper Europas høyeste ungdomsarbeidsledighet – en skam for Sverige. Fagbevegelsen må derfor omprøve sin holdning og akseptere at minstelønningene kommer på et lavere nivå for at flere skal komme i jobb.

Det tredje forslaget går ut på at la folk arbeide når arbeid finnes, og la dem få fri i perioder med nedgang og lavere aktivitet. Arbeidsgiverne mener krisen så langt har vist et behov for mer fleksible arbeidstidsregler. Slik mulighet til fleksibilitet finnes i flere avtaler, men fortjener å bli spredt til flere.

Flere lokale avtaler For å redde sunne bedrifter som nå er i krise vil debattskribentene åpne for lokale avtaler med andre vilkår for lønn og arbeidstid enn tariffavtalens.

For å balansere opp «ulempene» tilbyr arbeidsgiverne bedre støtte til omstilling. Det skal settes av en ekstra milliard kroner til omstilling blant arbeidsledige LO-medlemmer i 2009. I Sverige eksisterer nemlig ikke statlig finansierte permitteringsordninger, slik som i Norge. Som plaster på såret kommer arbeidsgiverne også med tilbud om å kjempe politisk for lavere skatter for lavinntektsgruppene.

Annonse
Annonse