JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Smuglernes skrekk

Med en ny skanner full av det aller siste innen teknologi skal Tollvesenet skremme – og ta – smuglere.

Tollvesenet har siden 2004 hatt to skannere i drift. De har ført til beslag av narkotika, alkohol og tobakk verdt 200 millioner kroner.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse er strålende fornøyd med at de nå har en tredje skanner på plass.

– Tollvesenets to skannere har vist seg effektive, og nå får vi altså en tredje skanner som er fast på Svinesund, sier toll- og avgiftsdirektøren til eget nettsted.

4,3 kilo kokain

Skanneren er levert av et kinesiskeid selskap, og Kinas ambassadør til Norge, Gao Jian, innviet mandag Tollvesenets nyeste våpen sammen med toll- og avgiftsdirektøren. Den toppteknologiske nyvinningen har allerede gitt «fangst».

– Fortsetter denne utviklingen vil skanneren på Svinesund være tjent inn i løpet av ett år, sier Røse. Den nye skanneren har allerede har ført til beslag av 4,3 kilo kokain, 38.000 sigaretter og 630 liter alkohol.

Røntgenmaskiner

Skanneren er en Dual Energy-skanner som gjør at operatørene kan oppdage både organisk, uorganisk og sammensatt materiale. Teknologien er i bruk på røntgenmaskiner som gjennomlyser bagasje på flyplassene, men er en nyvinning på store røntgenmaskiner.

Tollvesenet disponerer nå tre skannere.

– De to andre skannerne er stasjonert i Brevik og på Ørje. De er mobile skannere som brukes over hele landet og Tollvesenet har gjennom årene høstet gode erfaringer med bruk av skannere, både som enkeltstående verktøy og i kombinasjon med tjenestehunder, sier Bjørn Røse. (ANB)

Annonse
Annonse