JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Nederlag for meklingsmannen

Statsråd Dag Terje Andersens inngrep i lønnsoppgjøret svekker Riksmeklingsmannens rolle, mener professor.

– Når partene velger å ta pause i meklingen og gir seg selv en ny frist, samtidig som arbeidsministeren tar over den videre styringen, bør man være klar over at det kan få uheldige konsekvenser for senere oppgjør, sier professor Geir Høgsnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han mener respekten for tidsfrister og meklingsprosedyrer kan bli undergravd.

Tok styringen

Det var litt over klokken to natt til onsdag assisterende riksmeklingsmann Geir Engebretsen ganske overraskende informerte pressen om at meklingene i lønnsoppgjørene både for staten og kommunene hadde tatt pause. I stedet skulle arbeidsminister Dag Terje Andersen lede en partssammensatt gruppe for å arbeide videre med de tunge og kompliserte pensjonsspørsmålene. Denne gruppen tok fatt på sitt arbeid klokken 10 onsdag formiddag på statsrådens kontor.

Selv om professor Geir Høgsnes sier han har forståelse for at striden om de framtidige tjenestepensjonene er en spesielt kompliserende faktor i årets oppgjør, er han betenkt over denne framgangsmåten:

– Det er klart at dette kan bidra til å undergrave meklingsinstituttet og forhandlingssystemet. Hva slags respekt blir det til slutt igjen for regler og prosedyrer som gjelder i forhandlinger og mekling, når partene ganske glatt kan velge å skyve meklingsfrister og spilleregler foran seg på denne måten, spør Høgsnes.

Han minner om at det startet allerede for flere år siden, da partene begynte å bryte den opprinnelige meklingsfristen klokken 22. Deretter fikk «overtidsmeklingen» lov til å utarte i oppgjør etter oppgjør. Til slutt ble fristen skjøvet både gjennom natten og langt ut i den påfølgende dag før oppgjørene var i havn. Resultatet er at alle i dag er klar over at de frister som blir satt ikke er reelle, påpeker Høgsnes.

– Når partene i årets oppgjør har valgt å ta pause i meklingen, så å si på ubestemt tid, har man dreid skruen ytterligere en omgang rundt. Det kan åpne for mye taktisk tautrekking ved kommende tariffoppgjør, frykter professoren.

Utenom oppgjørene

Høgsnes anbefaler alle de involverte å komme sammen etter at årets lønnsoppjør er i havn for å gå gjennom problemene som den praksisen man har slått inn på reiser. Selv mener han et så stort og komplisert stridsspørsmål som tjenestepensjon burde vært holdt utenom selve lønnsforhandlingene.

– I stedet burde staten og kommunene sammen med arbeidstakerorganisasjonene ha gjennomført særskilte forhandlinger som bare dreide seg om pensjonsspørsmål, konkluderer han. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse