JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pause i pensjonssamtalene

Etter noen timers tenkepause møtes arbeidsministeren og partene i lønnsoppgjørene for de offentlige ansatte igjen klokka 15. Målet er å finne en løsning på det vanskelige pensjonsspørsmålet.

einar.fjellvik@lomedia.no

Det første møtet mellom statsråd Dag Terje Andersen og partene ble avsluttet etter en times tid i formiddag, melder NTB. Når alle forhandlingslederne igjen samles i arbeids- og inkluderingsdepartementet klokka 15, skal de blant annet drøfte den videre framdriften. Det er foreløpig ikke fastsatt noe tidspunkt for når disse drøftingene skal være avsluttet og den offisielle meklingen gjenopptas.

– Vi har lagt inn en ganske krevende bestilling til vår ærede motpart. De skal nå komme tilbake til oss med beskjed om hvor lang tid de mener vi kommer til å trenge, sa Arne Johannessen, forhandlingsleder for Unio stat til NTB etter formiddagens møte.

Meklingspause

Dagens møter med arbeidsministeren kom i stand etter at meklingsmennene i lønnsoppgjørene for de stats- og kommuneansatte i natt tok pause i meklingene og overlot initiativet til ei arbeidsgruppe med arbeidsministeren som leder. I gruppa deltar også forhandlingslederne for LO, YS, Unio og Akademikerne i både staten og kommunesektoren.

– Dette er en stor og vanskelig sak å finne løsning på, var alt Dag Terje Andersen ville si før han sendte mediene på dør og startet det første møtet med partene klokka ti i formiddag.

To modeller

Også under opptakten til årets lønnsoppgjør i offentlig sektor ledet Dag Terje Andersen ei arbeidsgruppe som utredet hvordan tjenestepensjonene i offentlig sektor kan tilpasses den store pensjonsreformen. Den arbeidsgruppa serverte forhandlerne i alt fire mulige modeller. Under forhandlingene og meklingene er det særlig to modeller som har blitt stående i fokus:

– De fire hovedsammenslutningene krever at dagens bruttoordninger i hovedsak videreføres. Det vil si at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret en pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de er 65 år.

– Staten på den andre siden skal gå inn for en påslagsmodell der tjenestepensjonen blir et tillegg til den pensjonen hver enkelt har opparbeidet rett til fra Folketrygden. Denne modellen legger i større grad opptil at det vil lønne seg å stå i jobb lengst mulig - noe som er en av bærebjelkene i pensjonsreformen.

Annonse
Annonse