JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil omvende teknologi-tvilere

Statsminister Jens Stoltenberg lover å overbevise skeptikere til fangst og lagring av CO2.

– Noen sier at det ikke er bevist at karbonfangst og - lagring (CCS) vil fungere. Vi er nødt til å bevise det, sa statsministeren under åpningen av regjeringens konferanse om CCS-teknologi i Bergen onsdag.

Han opplyste at regjeringen ønsker at en drøy milliard av Norges bidrag til EU de neste fem årene skal øremerkes til prosjekter knyttet til teknologien i EU-landene. Norge har selv et CCS-prosjekt på Mongstad, ofte omtalt som en norsk «månelanding», men onsdag trakk Stoltenberg fram EU som en hoveddrivkraft i utvikling og bruk av CCS.

Han sa det norske forslaget om å støtte de europeiske prosjektene er blitt godt mottatt, og at han regner med å få endelig tilbakemelding fra EU-hold i løpet av kort tid.

Del av løsningen

Både olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, utenriksminister Jonas Gahr Støre og miljøminister Erik Solheim deltar på konferansen i Bergen. Det gjør også ministre og embetsfolk fra en rekke andre land, og noen av dem fikk onsdag besøke Sleipner-plattformen i Nordsjøen, hvor det er blitt lagret CO2 i grunnen lenger enn noe annet sted i verden.

Riis-Johansen og de utenlandske gjestene fikk høre StatoilHydro-sjef Helge Lund advare mot å tro at CCS er en vidunderløsning som alene kan stanse den globale oppvarmingen.

– CO2-fangst og - lagring er ikke selve løsningen. Men jeg er ganske sikker på at dette blir et element i arbeidet med å takle problemet, sa Lund til NTB.

Bekymring

I en del andre land har planene om å lagre store mengder av klimagassen i bakken vakt bekymring, spesielt når det har vært snakk om lagring under landjorda i områder hvor det bor folk. Riis-Johansen føler seg likevel sikker på at fangst og lagring av CO2 vil få stor oppslutning etter hvert.

– Om noen år er dette en løsning som vil være fullt ut akseptert, sier olje- og energiministeren.

Jens Stoltenberg mener oppslutningen rundt CCS er økende, men understreker at det må jobbes videre for at teknologien skal bli kommersielt levedyktig.

– Hovedutfordringen vår er å få kostnadene ned så dette kan gjøres i stor skala, sier Stoltenberg til NTB.

Bratt læringskurve

Samme dag som konferansen om CCS-teknologi åpnet, kunne Bergens Tidende fortelle at det mye omtalte gasskraftverket på Mongstad har fått en plassering som er lite gunstig for CO2-fangsten som etter planen skal begynne for fult i 2014.

Verken Gassnova, som er statens selskap for håndtering av CO2-prosjektet, Olje- og energidepartementet eller StatoilHydro ønsker å si hvor mye dette fordyrer prosjektet, men ekstraregningen blir ifølge BT svært høy.

Gasskraftverket skal etter planen være i drift fra årsskiftet, og det er bygget slik at skorsteinene vender inn mot raffineriet og dermed bort fra de aktuelle stedene for plassering av CO2-renseanlegget.

Terje Riis-Johansen sier til NTB at Mongstad-prosjektet er banebrytende på mange måter, og at utbyggerne har en svært bratt læringskurve.

– Mye vil nok bli gjort annerledes i nye CCS-prosjekter, medgir olje- og energiministeren. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse