JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt pensjonsmøte klokka 18

Innbitte og ordknapppe, men med tegn på optimisme, kom forhanderne for de offentlig ansatte ut fra dagens andre pensjonsmøte med arbeidsministeren. Klokka 18 er det berammet nok et møte hos statsråden.

nina.hanssen@lomedia.no

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Leder av LO stat Morten Øye var ordknapp og ønsket ikke å kommentere hva samtalene dreide seg om i dag.

– Vi er i dialog og skal møtes igjen om noen timer. Det er alt jeg vil si nå, sa Øye til fagbladet Aktuell , før han småløp tilbake til sin delegasjon.

– Vi vil ikke ha på oss at vi ikke har prøvd alle muligheter før en eventuell streik, sa spesialrådgiver Klemet Rønning Aaby i Fagforbundet.

- Vi ønsker ikke konflikt før det er avklart om det er mulig å finne en løsning, var hans beskjed til Fagbladets reporter .

Ingen av forhandlerne ville røpe innholdet i samtalen, men det var en optimistisk tone fra arbeidstakernes side. Samholdet mellom de store hovedsammenslutningene er tilsynelatende sterkt og dette er en kamp for de offentlige tjenestepensjonene som de akter å vinne over regjeringen.

Bedre enn aralditt

– Ja samholdet blant arbeidstakerorganisasjonen er veldig godt. Limet er sterkt. Dette er en så viktig sak som betyr så mye for mange generasjoner framover. Streikeviljen er også stor hvis det ikke blir en løsning. Kravene er ennå ikke innfridd. Det er en viktig sak for oss alle og handler også om rekruttering i offentlig sektor, sa Arne Johannessen fra Unio.

Curt A. Lier fra Akademikere bekreftet at kravene fra alle organisasjonenen sto fast og at de foreløpig ikke var fornøyd med det statsråden har kommet med.

Meklingspause

Dagens møter med arbeidsministeren kom i stand etter at meklingsmennene i lønnsoppgjørene for de stats- og kommuneansatte i natt tok pause i meklingene og overlot initiativet til ei arbeidsgruppe med arbeidsministeren som leder. I gruppa deltar også forhandlingslederne for LO, YS, Unio og Akademikerne i både staten og kommunesektoren.

– Dette er en stor og vanskelig sak å finne løsning på, var alt Dag Terje Andersen ville si før han sendte mediene på dør og startet det første møtet med partene klokka ti i formiddag.

To modeller

Også under opptakten til årets lønnsoppgjør i offentlig sektor ledet Dag Terje Andersen ei arbeidsgruppe som utredet hvordan tjenestepensjonene i offentlig sektor kan tilpasses den store pensjonsreformen. Den arbeidsgruppa serverte forhandlerne i alt fire mulige modeller. Under forhandlingene og meklingene er det særlig to modeller som har blitt stående i fokus:

– De fire hovedsammenslutningene krever at dagens bruttoordninger i hovedsak videreføres. Det vil si at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret en pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de er 65 år.

– Staten på den andre siden skal gå inn for en påslagsmodell der tjenestepensjonen blir et tillegg til den pensjonen hver enkelt har opparbeidet rett til fra Folketrygden. Denne modellen legger i større grad opptil at det vil lønne seg å stå i jobb lengst mulig - noe som er en av bærebjelkene i pensjonsreformen.

Annonse
Annonse