JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har fått gjennomslag

LO Stat og de andre hovedsammenslutningene har fått større gehør fra staten for sitt syn om at offentlig tjenestepensjon skal være en bruttoordning.

morten.hansen@lomedia.no

Arbeids- og inkluderingsminister Terje Andersen skal den neste uken lede et partssammensatt utvalg som skal se på muligheten til å finne løsning på tjenestepensjonsstriden. Selv om staten og regjeringen har kjøpt seg litt mer tid for å unngå en eventuell streik, vil det bli en hektisk uke. Svært mye arbeid gjenstår før den gordiske knuten, som pensjonsspørsmålet har utviklet seg til å bli, er løst.

Delseier. Mens staten tidligere har stått hardt på påslagsmodellen, er det nå bruttomodellen som skal drøftes.

Dermed har de fire hovedsammenslutningene vunnet en liten delseier, selv om LO Stats leder ikke vil bruke det ordet.

– Det nytter ikke å snakke om seier nå. Det er for tidlig. Men vi har fått gjennomslag for at en moderert bruttomodell er det videre sporet og følge, sier Øye.

Usikkerhet. Han liker ikke å utsette meklingen en hel uke. Men mener det i denne situasjonen er nødvendig.

– Det er aldri greit å utsette statsoppgjøret. Det skaper blant annet usikkerhet blant våre medlemmer om hva som skjer videre. Men vi skal få en ordning som vi skal leve med i lang tid. Derfor er det vi gjør nå riktig, sier Øye.

Kravene. Slik var i korte trekk kravene som ble levert fra alle hovedsammenslutningene den 15.april og som nå videreføres:

– Det kreves en fleksibel, brutto tjenestepensjonsordning.

– Fleksibiliteten gjennomføres slik at ny folketrygd sammen med tjenestepensjon gir incentiver til å stå lenger i arbeid og at arbeidsinntekt og pensjon kan kombineres uten avkorting i pensjonen.

– Tjenestepensjonsordningen gjøres gjeldende for alle med 20 % stilling eller mer.

– Det kreves at ytelsen ved 62 år i tidligpensjonsordningene er minst like god som i dagens AFP- ordning.

– Det må ikke bli vanskeligere å kvalifisere til hel tidligpensjon ved 62 år enn til dagens AFP.

– Fra 65 år garanteres alderspensjon på minst 66 % av sluttlønn opp til 12 ganger grunnbeløpet i folketrygden ved 30 års opptjening.

– Særaldersgrensene sikres og videreføres med dagens ytelsesnivå. Kravet innebærer at de bærende prinsipper i dagens ordning videreføres.

– Organisasjonene krever også at det ved tilpasning av tjenestepensjon og AFP tas hensyn til bredden i yrkesmønstrene.

Annonse
Annonse